Big Data

Vad är Big Data?

Be 10 experter att definiera begreppet Big Data och du får garanterat flera olika svar. Men när Future Lab bad experterna att förklara hur Big Data används inom fysisk säkerhet var enigheten total: Inom fysisk säkerhet är Big Data fortfarande i sin linda.

Så vad är egentligen Big Data?

Wilco Van Ginkel

– Tänk dig en datamängd på 32 GB. För femton år sedan var det väldigt mycket, men nu för tiden känns det nästan ålderdomligt att ha mindre än 40 GB på sin smartphone, säger Wilco Van Ginkel, medordförande i Cloud Security Alliances arbetsgrupp för Big Data.

– Varje ny teknologi har en viss startsträcka, säger Wilco Van Ginkel, medordförande i Cloud Security Alliances arbetsgrupp för Big Data. Det är under den här tiden vi frågar oss: Vad är det här? Vad innebär det? Vi gjorde samma sak med molnet för fem år sedan. I dag finns det en allmän uppfattning om vad molnet är. Big Data genomgår just nu samma process.

I grund och botten är Big Data ett allmänt begrepp för datamängder som är för stora eller komplexa för att analysera med traditionella verktyg. Data och analysering av data är något vi alltid har sysslat med på ett eller annat sätt, även om innebörden har förändrats med tiden.

– Tänk dig en datamängd på 32 GB, säger Van Ginkel. För femton år sedan var det väldigt mycket, men nu för tiden känns det nästan ålderdomligt att ha mindre än 40 GB på sin smartphone. Skillnaden är att lösningarna som bearbetar mängden data har utvecklats.

Hitta samband

Men Big Data handlar inte enbart om mängd. Bob Banerjee är ansvarig för utbildning och kompetensutveckling på NICE Systems. Han använder näthandelsjätten Amazon som exempel för att förklara hur Big Data används idag.

”Frångå den mänskliga interaktionen och tillämpa självreglering av data.”

Amazon är ett klassiskt exempel, enligt Banerjee.
– När Amazon startade hade de ett expertteam för varje bokkategori, säger han. När de skulle börja sälja en ny bok skrev någon av dessa experter en recension med budskapet: Om du gillade den här boken kanske du också gillar de här andra böckerna. Amazon hade alltså produktexperter som gick igenom alla olika artiklar och kom med merförsäljningsförslag till kunderna: Om du har köpt den här telefonen vill du kanske också ha den här laddaren. Om du har köpt den här läsplattan kanske du är intresserad av de här fodralen.

amazon.com

Amazon är ett bra exempel på hur man kan använda Big Data för att tala om för kunderna vad de kan tänkas vilja köpa.

När man har flera tusentals böcker, laddare, kameror och läsplattor är det svårt för den mänskliga hjärnan att hålla reda på alla olika alternativ. Det är då Big Data börjar komma in i bilden.

Bob Banerjee

– Big Data innebär att man slutar att fråga varför och låter datorn hitta ett samband som talar för sig själv, säger Bob Banerjee, direktör för utbildning och kompetensutveckling på NICE Systems.

– Så Amazon frångick den mänskliga interaktionen och började tillämpa självreglering av data, säger Banerjee. Låt oss säga att jag köper en kamera. Datorn registrerar 10 000 köp per vecka av just denna kamera. Den börjar skapa ett mönster för vilka tillbehör kunderna köper till kameran. Datorn behöver inte någon mänsklig expert – den behöver inte ens ha rätt. Det är bara ett samband. Det är det som är det fina med Big Data.

Man slutar att fråga varför och låter datorn hitta ett samband som talar för sig själv.

Men om Amazon använder Big Data för att tala om för kunderna vad de kan tänkas vilja köpa, hur kan det då användas inom området fysisk säkerhet?

Det här kommer vi att titta närmare på i en annan artikel, som inom kort kommer att finnas tillgänglig på Future Lab.

Av Rachel Sa

Comment

You must be logged in to post a comment.