Ta pengarna och spring
Med alla e-plånböcker och andra elektroniska betalningsmetoder som finns idag, skulle man kunna tro att de kontanta betalningarna snart går samma öde tillmötes som dinosaurierna. Men det är helt fel – kontanter är fortfarande den populäraste betalningsmetoden i världen.
Enligt en EuroBarometer-undersökning föredrar 49 procent av Europas befolkning att betala med kontanter i stället för att använda andra betalningsmetoder. Över 50 procent av alla betalningar i världen görs med sedlar och mynt. Kontanter och andra värdesaker, som guld och smycken, transporteras dagligen längs våra vägar. Men där det finns pengar finns det också alltid risk för rånöverfall.
I Storbritannien inträffade 836 värdetransportrån 2005, vilket var mer än tio procent fler än 2004, och våldet som används vid attackerna blir allt grövre. 2005 skadades 170 väktare.
Även i Sverige har det skett ett stort antal rån de senaste åren. De flesta har inträffat när skåpbilarna lastas, men det har också funnits tillfällen då rånare har kört ikapp värdetransporter vid rödljus och använt kraftfulla sprängämnen för att spränga upp kontantboxarna – eller till och med hela bilen. Och alltsammans på bara några minuter.
Hinder hjälper
Hur mycket pengar rånarna har kommit över är svårt att säga. Säkerhetsbolagen och bankerna vill inte gärna skylta med sina förluster.
Men säkerhetsbolagen vidtar kraftfulla åtgärder, både för att förhindra rånförsök och för att se till att rånarna inte blir rika. Det finns till exempel bepansrade värdetransportbilar. Och om kontantboxarna öppnas med våld finns det speciell färg som gör sedlarna värdelösa genom att färga dem röda. Ett system använder till exempel speciella plasttuber för att på ett snabbt och säkert sätt spruta färg på pengarna, så att färgen hamnar på pengarna oavsett hur snabbt man öppnar boxarna.
En annan lösning är att göra boxarna mer inbrottssäkra. Man kan till exempel koppla elektromagnetiska lås till ett GPS-system i bilen. Kontantboxarna är då fastlåsta på en speciell ställning och frigörs först när man når den planerade destinationen. Om den bepansrade bilen avviker från färdvägen blir det svårt för rånarna att få loss boxarna.
Man kan också installera biometriska fingeravtrycksläsare på säkerhetsboxarna. Ett sydafrikanskt system bygger på att butikerna förses med en elektronisk apparat som räknar och verifierar alla kontanter som placeras i särskilda säkerhetsboxar av stål. Boxarna har inbyggda biometriska fingeravtrycksläsare som godkänner deponeringarna och kontrollerar öppning och stängning.
Svårstoppat
I dag finns det mobil videoövervakning med dvd-kvalitet, realtidsprotokoll och ljud- och bildöverföring via GPRS- eller 3G-nät. Denna teknik kanske inte förhindrar rån, men den hjälper till att identifiera brottslingarna.
Och det spelar ingen roll hur säkra bilarna är eller hur avancerade låssystem och övervakningskameror man använder – om man transporterar stora mängder pengar kommer det alltid att ske rånförsök.
– Frestelsen finns där så länge värdetransporterna fortsätter att rulla på våra vägar, säger Per Winberg, ordförande i Transportarbetarförbundet.
– Jag tror dock att situationen håller på att förbättras. Vi har nya larmsystem och vi använder kontantboxar med röd färg. Lastningen har optimerats och våra kunder har också förbättrat sitt sätt att hantera kontanter, säger han.
Men man måste vidta ännu fler åtgärder. Hemliga och oregelbundna scheman och körningar, behörig utbildning av personal, säkrare kontantboxar och bättre videoövervakning är bara några exempel. Den optimala lösningen skulle kräva en kombination av alla dessa metoder – och mer därtill
* Anger obligatoriskt fält