Systemintegration förhöjer hotellupplevelsen

Först hade vi trenden med smarta funktioner till hemmen, och nu är det hotellen som i allt större utsträckning integrerar sina passersystem med till exempel belysnings- och temperaturstyrning. Det bidrar till ökad komfort och säkerhet för gästerna och hjälper dessutom hotellen att spara pengar och energi.

Många hotell använder redan ny teknologi för passersystem och temperaturstyrning i hotellrummen. Integreringen av dessa system ger fördelar för såväl gästerna som hotellen. Snart kan gästerna till exempel få behörighetsinformation skickad direkt till sina smarttelefoner eller RFID-utrustade medlemskort, vilket innebär att de inte behöver checka in vid receptionen när de anländer. När de sedan kommer till sina rum har systemet automatiskt reglerat värme och belysning enligt förvalda inställningar.

Det ger en bättre service, lägre kostnader och dessutom miljömässiga fördelar.

Gästerna får därmed en komfortabel start på hotellvistelsen och receptionen får information om att de har anlänt. Det ger en bättre service, lägre kostnader och dessutom miljömässiga fördelar.

Energibesparingar

– Alla stora hotellkedjor strävar efter att sänka sin energiförbrukning, säger David Nowak, försäljnings- och utvecklingschef på VingCard Elsafe. VingCard Elsafe erbjuder elektroniska lås, hotellrumskassaskåp och avancerade energistyrningssystem för hotell.
– Det är till exempel vanligt med rutiner för hållbar vattenförbrukning, säger han och syftar på det faktum att många hotell uppmuntrar gästerna att använda sina handdukar flera gånger i stället för att få dem tvättade varje dag.

– Men nu vill de gå ännu längre, säger Nowak. Hotellens kostnader för energi är den näst största kostnadsposten efter personalkostnader, och det är viktigt för dem att ha en effektiv energiförbrukning. Med teknologins hjälp kan hotellpersonalen lösa många problem innan gästerna ens märker av dem, vilket förhöjer hotellupplevelsen.

Grand Hyatt San Francisco, ett flaggskeppshotell med 659 rum, kommunicerar hotellets bokningssystem med lås till hotell- och konferensrum, hotellrumskassaskåp och termostater.

– Våra tekniker använder sig av iPads för att övervaka energiförbrukningen och vidta eventuella åtgärder ända ner på rumsnivå, säger Nowak.

Som gäst på Hyatt kan man dessutom få ett passerkort med RFID-teknologi. Datum och övriga detaljer för vistelsen skickas då via sms till gästens smarttelefon och hotellet för helt enkelt över låsinformationen till gästens kort.

Passersystem med NFC

Senare i år, så fort teknologin blir tillgänglig, planerar Hyatt att uppgradera systemet för att kunna skicka rumsnycklar till smarttelefoner utrustade med NFC-teknologi (Near Field Communication), så att gästerna kan öppna sina hotellrum bara genom att hålla upp telefonen framför låset.

Ur säkerhetssynpunkt saknar jag dock den mänskliga kontakten och kontrollen vid incheckningen.

richard_buske

“Det är väldigt smidigt för gästerna att kunna checka in och öppna hotellrumsdörren med hjälp av mobilen och jag tror att detta är framtiden”, säger Richard Buske som har arbetat med hotellsäkerhet i 15 år.

– Det är väldigt smidigt för gästerna att kunna checka in och öppna hotellrumsdörren med hjälp av mobilen och jag tror att detta är framtiden, säger Richard Buske. Han har arbetat med hotellsäkerhet i 15 år och arbetar i dag som säkerhetschef i en kommun i Stockholmsområdet, men dessutom föreläser han för studenter om hotellsäkerhet.
– Ur säkerhetssynpunkt saknar jag dock den mänskliga kontakten och kontrollen vid incheckningen, fortsätter han. Buske tycker det är viktigt att det finns personal i lobbyn som kan upptäcka eventuella brottslingar, som en extra säkerhetsåtgärd.

En av de största utmaningarna när man inför ett nytt system är enligt hans erfarenhet att göra alla nöjda.
– Det finns en mängd aspekter man måste ta hänsyn till och det är mycket svårt att vara alla till lags, säger Buske. Personal inom administration och service vill ha ett användarvänligt system, hotellchefen vill förhöja gästernas upplevelse och säkerhetspersonalen vill öka säkerheten och tryggheten.

Nowak anser att integrerade passerlösningar ger en ökad säkerhet.
– Vi får tillgång till oerhört detaljerad information, vilket hjälper oss att skydda gästerna, säger han. Låssystemet är intelligent. Det meddelar inte bara receptionen att ett hotellrum har öppnats, utan dessutom om det öppnats med en gäst- eller personalnyckel, om det öppnats inifrån eller utifrån och om låsregeln är öppen eller stängd.

Integreringen av olika hotellsystem bidrar till att föra säkerhet och service närmare varandra

På Hyatt har man nu integrerat hotellrumskassaskåpen på samma nätverk, något som ger ytterligare säkerhetsfördelar.
– Vi kan se från receptionen om ett kassaskåp är öppet eller stängt, säger Ed Brandes, teknisk chef på Grand Hyatt. Om en gäst checkar ut och kassaskåpet i rummet är stängt kan vi be dem kontrollera att de inte glömt något. Första gången detta hände var det ett par som hade glömt kvar sina pass i kassaskåpet. Vi lyckades få tag på dem innan de lämnade hotellet och såg till att de hann till flygplatsen i tid, så att de inte missade planet hem till Japan.

Integreringen av olika hotellsystem bidrar till att föra säkerhet och service närmare varandra, enligt Richard Buske:
– Säkerhet och service bör ses som två sidor av samma mynt. Det ena utesluter inte det andra!
Av Rachel Sa & Cari Simmons

Comment

You must be logged in to post a comment.