Smidig semester med andelsboende
Timesharing – ett mellanting mellan att bo på hotell och hyra lägenhet – är ett semesterkoncept som växer starkt just nu. Men hur gör förmedlingarna för att garantera säkerheten för sina andelsägare?
Andelsboende har blivit en allt mer populär semesterform. Konceptet bygger på andelsägande, där flera parter har rätt att använda en viss fastighet en viss tid per år. Dessa fastigheter består oftast av andelslägenheter i olika semesteranläggningar.
I USA har andelslägenheter en högre beläggningsgrad än hotell, enligt en undersökning som Ernst & Young gjorde 2011. Andelslägenheternas beläggning hade till och med ökat något jämfört med året dessförinnan och låg på nästan 80 procent, jämfört med 58 procent för hotellen.
– Folk som ska resa på semester är väldigt prismedvetna och därför är våra cirka 8 miljoner andelsägare så nöjda med konceptet timesharing, säger Howard Nusbaum, VD och koncernchef för ARDA (American Resort Development Association).
Stor genomströmning
Andelsboende, som även kallas ”timesharing” eller ”semesterklubbar”, är dock förenat med vissa säkerhetsrisker, eftersom ett stort antal människor ständigt kommer och går. Andelsägarna måste kunna lita på att deras investering är i trygga händer även om de bara är där en vecka om året.
Vi har över 400 000 andelsägare plus ytterligare gäster som hyr boende av oss, så passerkontroll är en oerhört viktig fråga för oss.
Ray Wood är säkerhetschef på Marriott Vacations Worldwide, en av världens ledande förmedlare av andelslägenheter, och han betonar vikten av säker passerkontroll:
– Vi har över 400 000 andelsägare plus ytterligare gäster som hyr boende av oss, så passerkontroll är en oerhört viktig fråga för oss. Vi vill att våra gäster ska känna sig trygga och säkra när de bor hos oss, men ändå kunna röra sig fritt och njuta av sin semester.
Alla Marriotts andelsanläggningar har bemannad incheckning minst tre dagar i veckan, där personalen aktiverar nyckelkorten för gästernas respektive vistelser.
– Som en extra säkerhetsåtgärd använder vi dessutom övervakningskameror, för att kunna se vilka som kommer och går, säger Wood.
Marriott har gått över från traditionella nycklar till passerkort och håller just nu på att byta från magnet- till RFID-kort.
Wood anser att Marriotts nuvarande passersystem uppfyller deras behov väl, men säger samtidigt att säkerhet är ett område där man aldrig kan vara nöjd och luta sig tillbaka.
– Ett säkerhetssystem är inte något som man bara installerar och sedan lämnar åt sitt öde, säger han. Det måste ständigt uppdateras och kontrolleras. Brottslingarna hittar hela tiden nya sätt att ta sig förbi olika säkerhetsspärrar.
Bygger bort brott
När Marriott planerar för nya anläggningar spelar säkerheten en avgörande roll redan från början, eftersom man vill vara säker på att alltid ligga ett steg före.
– Våra arkitekter tillämpar den så kallade CPTED-modellen (Crime Prevention through Environmental Design). Ett exempel är belysning på offentliga platser, där tumregeln är att man ska kunna läsa tidningen trots att det är mörkt ute, säger Wood.
Vi kallar det ”koncentrisk cirkularisering” av säkerheten.
Marriott har över 50 timeshare-anläggningar i Nordamerika, Karibien, Europa och Asien och vissa områden är mer utsatta för brottslighet än andra. Hur hanterar Marriott säkerheten på dessa platser?
– Våra medarbetare spelar en viktig roll, tillsammans med passersystemen. Vi ser över områdets avgränsningar, installerar fler kameror och använder passerkort även inne på området, till exempel i hissar och så vidare. Vi kallar det ”koncentrisk cirkularisering” av säkerheten, säger Wood. Han betonar att kompetent personal är den viktigaste faktorn när det gäller att skapa säkerhet och trygghet, hur avancerad teknologi man än har.
– Du kan installera hur mycket säkerhetsanordningar som helst, men de fyller ingen som helst funktion om personalen inte kan hantera dem.
Eftersom andelsägarna har investerat en hel del pengar i sin lägenhet är de ofta väldigt angelägna att rapportera om olika säkerhetsincidenter.
Personalutbildning är därför A och O, och Marriott erbjuder utbildning inom 23 områden, allt från hur man hanterar inkräktare till hur man agerar i händelse av skottlossning. Medarbetarna får också lära sig hur de på bästa sätt garanterar gästernas säkerhet och hur de ska agera vid kontakt med polis och räddningstjänst. Men Woods säger att gästerna också kan göra mycket för att förbättra säkerheten:
– Eftersom andelsägarna har investerat en hel del pengar i sin lägenhet är de ofta väldigt angelägna att rapportera om olika säkerhetsincidenter. Säkerheten är viktigare för dem än för vanliga hotellgäster.
Passersystem på mindre anläggningar
Till skillnad från Marriott och andra stora förmedlare, har de mindre anläggningarna inte alltid möjlighet till bemannade receptioner som hanterar passerkontrollen. Men tack vare nya koncept och teknologier kan även små förmedlingar skaffa säkra och kostnadseffektiva lösningar, enligt Gard Gabrielsen, global produktmarknadschef på VingCard Elsafe, en del av ASSA ABLOY Hospitality.
När de anländer till sina lägenheter håller de upp kortet framför låset, som skickar information till kortet om hur länge de ska stanna och låset går då att låsa upp under den aktuella tidsperioden.
– Våra gäster och andelsägare använder RFID-baserade smarta kort som kommunicerar med låsen i andelslägenheterna. När de anländer till sina lägenheter håller de upp kortet framför låset, som skickar information till kortet om hur länge de ska stanna och låset går då att låsa upp under den aktuella tidsperioden.
Det intelligenta låset, som har en inbyggd mikroprocessor, kommunicerar dessutom med förmedlingens server i realtid och verifierar på så sätt ägarens/besökarens in- och utcheckningar. I ett annat nytt koncept används NFC (Near Field Communication), som gör att smarttelefoner kan kommunicera med ett intelligent lås för att överföra data som ger tillträde under en viss period.
Andelsboende verkar med andra ord vara ett väldigt smidigt och säkert alternativ för den som vill resa till solen och värmen – särskilt om man kan ta ut semester lite när man vill…
Av Jonas Rehnberg