Smartaste låset i stan

Installera passagekontroll på fler dörrar snabbt, smidigt och prisvärt med det nya intelligenta trådlösa låset.

ASSA ABLOYs nya WiFi-lås, Sargent VS2 är en kombination av ett vanligt lås och ett onlinelås.  

– Det finns många lås som kan fatta egna beslut, förklarar Bret Tobey, affärsutvecklings- och produktchef för Intelligent Openings på ASSA ABLOY Americas. Det handlar om att låset kan avgöra om en person ska kunna låsa upp det eller inte. Tills nu har man fått kompromissa om låset ska kunna kommunicera i realtid eller om besluten ska fattas inuti låset. Onlinelås kunde inte avgöra saker på egen hand, det väntade på order från annat håll. Men så är det inte längre.  

En klass för sig
Enligt Tobey är Sargent VS2 det enda intelligenta låset av det fåtal WiFi-lås som finns på marknaden i dag.
– Andra tillverkare kommer förmodligen att följa vårt exempel, säger han. Det finns ett annat trådlöst lås på marknaden, men det styrs via en passagekontrollpanel. Det finns också ett som använder radioteknologi, men elektroniken är inte skyddad.

Sargent VS2 skiljer sig från andra trådlösa lås genom att det inte kräver någon egen infrastruktur för att fungera.
– Man kan använda det med alla slags enheter som utnyttjar 802.11 b/g, förklarar Tobey. För andra trådlösa lås krävs det att man köper en enhet som hör till låset för att radiosignalerna ska gå fram.  

VS2 utmärker sig också för sin enkelhet. Traditionella onlinelås för passagekontroll brukar bestå av ett dussintal olika komponenter – till exempel en passagekontrollpanel som inte är trådlös, som innehåller låsets ”hjärna” – men i det nya låset är alla komponenter samlade på en plats.  

Fler dörrar med passagekontroll
VS2 består av knappsats, lås och handtag som har designats till en elegant, lättinstallerad enhet. Eftersom låset drivs på batteri är det lämpat för innerdörrar med inte alltför hög trafik.  

– Låset passar inte på en dörr som öppnas och stängs tusentals gånger per dag – det skulle slitas ut då. Det bör användas på dörrar som kanske öppnas hundra gånger per dag, förklarar Tobey. Låset är avsett för att utöka det befintliga passagekontrollsystemet till dörrar där man tidigare haft offlinelås eller mekaniska lås.  

– Det nya låset ersätter gamla l??s som bara fanns där för saks skull, säger Tobey. Vi har märkt att företagen vill ha lås som kan anslutas till nätverket, till ett pris som håller sig inom budgeten. Offlinelås kan inte skicka information om något skulle gå snett. Det kanske kan hålla personer som har gått fel borta, men det kan inte kommunicera.  

Lätt att installera
– Det blir inte besvärligare med de nya trådlösa låsen, förklarar Tobey. De är betydligt enklare att montera än andra onlinelås, som en elektriker och installatör måste installera.

Man kan montera låset där man vill ha det, och slipper alla krångligheter och kostnader som vanliga onlinelås medför. Det enda man behöver göra är att borra några hål i dörren, säger han.  

VS2-låset blir kostnadseffektivt tack vare den enkla installationen, vilket innebär att företagen kan placera intelligenta lås på platser där man tidigare tyckt att det blivit för dyrt.
– Det kan gälla exempelvis dörrar till konferensrum och lagerrum som man gärna vill kontrollera tillträdet till, men som man inte har haft råd att förse med passagekontroll. Med det här låset kan man införliva dörren i passagekontrollsystemet till mellan 1/3 och 2/3 av kostnaden.  

Man ställer in tillträde och behörigheter för fem–sex lås med hjälp av ett lättanvänt webbprogram, eller via det befintliga passagekontrollsystemet med ett gränssnittskit.  

Avvärja intrång
Låset höjer säkerheten, men är inte lämpligt för alla typer av dörrar. Det saknar många av de funktioner som brukar krävas för en ytterdörr, som flera sensorer, larm och ytterligare säkerhet. Eftersom VS2-låset är en WiFi-enhet kan det också utsättas för driftstörande attacker.  

– Allt skickas med radiosignal, och en inkräktare kan störa signalen så att larmen inte överförs, förklarar Tobey, och tillägger att ASSA ABLOY har vidtagit åtgärder för att förhindra den typen av attacker mot VS2.
– Det är enkelt att snappa upp data som skickas trådlöst, och för att inte någon ska kunna ’lyssna’ på VS2 krypteras kommunikationen från programmet, som ett komplement till nätverkets kryptering, säger Tobey.  

Att blockera radiosignalen från VS2 skulle kräva avancerade åtgärder, vilket gör en attack föga trolig. Tobey rekommenderar dock ändå att traditionell onlinepassagekontroll används vid ingångar där hög säkerhet krävs.  

– Till skalskyddet är det inte förnuftigt att använda ett lås med radiosignal. Tekniken ska användas för att utöka passagekontrollen till dörrar som tidigare inte har haft sådan, förklarar han. Genom att utnyttja tekniken på det sättet ligger man kvar i täten.      

Läs mer om trådlös säkerhetsteknologi:

http://www.assaabloyfuturelab.com/FutureLab/Templates/Page2Cols____1367.aspx

* Anger obligatoriskt fält


Comment

You must be logged in to post a comment.