Smarta telefoner öppnar dörrar på universitet

Dagens studenter går ingenstans utan sina mobiltelefoner och därför lanseras nu olika säkerhets- och NFC-applikationer för mobiltelefoner på universitet runt om i världen.

På dagens universitet är mobiltelefoner lika vanligt förekommande som kursböcker och stressade studenter. Och eftersom alla har en mobiltelefon är det inte så konstigt att det dyker upp nya teknologier och mobila applikationer som underlättar för studenterna i deras vardag – och samtidigt håller dem trygga och säkra.

Ett stort antal mobila säkerhetsapplikationer för universitet lanseras nu på marknaden. Josh Sookman är VD för Guardly, ett nystartat teknikföretag som ligger i Toronto, Kanada. Guardly har utvecklat Safe Campus Program, en internetbaserad säkerhetstjänst för studenter och personal på universitet. Användarna kan ladda ner en applikation som larmar upp till 15 personer, inklusive universitetets säkerhetsavdelning och berörda myndigheter, om han eller hon råkar ut för en nödsituation.

– Med den här tjänsten kan du få hjälp mycket snabbare i en nödsituation, säger Sookman. Han berättar att många universitet har så kallade ”larmstolpar”, där studenterna kan trycka på en knapp och kopplas direkt till larmcentralen. Sookman tycker att dessa larmstolpar visserligen fyller sitt syfte, men att de har vissa begränsningar. I en nödsituation är det till exempel inte alltid möjligt att stanna kvar på en och samma plats och vänta på hjälp.

– Man kan säga att vi har virtualiserat dessa larmstolpar, så att de alltid finns tillgängliga för studenterna och personalen, säger Sookman.

NFC-försök

Förutom denna typ av mobila applikationer och webbaserade lösningar börjar många universitet dessutom få upp ögonen för NFC-teknologin när det gäller säkerhet.

NFC (Near Field Communication) är en trådlös kommunikationsteknologi för korta avstånd, som gör att man kan använda mobiltelefonen för att göra inköp, öppna dörrar och mycket mer. Teknologin erbjuder en högre säkerhetsnivå än magnetkort och kan även användas vid banktransaktioner.

Universitet över hela världen utforskar nu möjligheterna med NFC-applikationer. På L’Université Nice Sophia Antipolis (UNS) i den franska staden Nice har man till exempel genomfört projektet ”Nice Future Campus”. Genom att hålla upp sin mobiltelefon vid olika stationer försedda med NFC-taggar kunde utvalda studenter exempelvis få reda på snabbaste vägen till en föreläsningssal, betala för inköp i universitetets restaurang och varuautomater eller lokalisera en bok i biblioteket. Projektet omfattade cirka 100 studenter och genomfördes i början av 2011 i samarbete med 7 olika företag, bland andra BMS, Orange Labs och ASK.

I USA har Arizona State University (ASU) precis avslutat ett pilotprojekt tillsammans med HID Global och ASSA ABLOY. 27 studenter och 5 anställda utrustades med NFC-kompatibla smarta telefoner, med vilka de kunde låsa upp 10 olika dörrar. I vanliga fall används passerkorten Sun Cards på universitetet.

– I det här projektet använde vi något som alla har, nämligen en mobiltelefon, där vi lade in studenternas behörighetsuppgifter så att de kunde låsa upp dörrarna, säger Laura Ploughe, chef för affärsapplikationer och skattekontroll på ASU. Målet med pilotprojektet var att få studenterna att använda något som de ändå bär med sig varje dag, i stället för att tvinga på dem en teknologi eller tjänst som kanske inte känns aktuell för dagens studentgeneration.

Hon tillägger att teknologin kommer att få lättare att slå igenom om man gör den mer lättillgänglig för studenterna.

Universiteten hakar på

Utöver dessa säkerhetsapplikationer tror Ploughe att även andra NFC-tjänster snart kommer att erbjudas på universiteten, till exempel applikationer där man använder mobiltelefonen för att betala i universitetsmatsalen och varuautomater eller få tillgång till sina betyg.

– NFC är framtiden, säger hon.

Men hur avlägsen är denna framtid egentligen?

Charles White är vice vd på TNS, ett internationellt marknadsundersökningsföretag. Han förutspår att NFC-trenden kommer att hålla i sig inom universitetsvärlden, men tillägger samtidigt att marknaden än så länge bara har börjat nosa på den här teknologin.

– Det är ungefär som när den inspelningsbara DVD:n lanserades på marknaden. Många tyckte att de inte behövde någon inspelningsbar DVD eftersom de redan hade en VHS- eller DVD-spelare. Tekniken utvecklas hela tiden, svårigheten ligger i att övertyga konsumenterna om att de nya produkterna fyller ett behov.

Han tillägger med ett skratt, att så fort Apple tar beslutet att lansera en NFC-kompatibel telefon, så kan vi förvänta oss ett rejält uppsving inom branschen. Blackberry, Samsung, Nokia och HTC är några exempel på tillverkare som redan har lanserat NFC-mobiler.

Ploughe tror att NFC-applikationer kommer att bli allt vanligare på universitet och säger att ASU vill vara förberedda på denna utveckling.

– I och med att det skapas branschstandarder för NFC-applikationer och dessa standarder blir affärsmässigt lönsamma, så tror jag att resten kommer att lösa sig. Frågan är bara när.

Av Rachel Sa

Comment

You must be logged in to post a comment.