Windows Holographic

Skydda dina tillgångar – personlig information

Nya frågeställningar uppkommer i och med att konsumenterna börjar använda kroppsburen teknologi. En fråga är integritet. Hur hanterar man all den personliga information som armband och andra wearables avslöjar? Även tillverkarna har börjat fundera över integritetsfrågan – de hade inte förväntat sig att användarna skulle bära dessa enheter 24 timmar om dygnet och därmed avslöja intima detaljer om sitt privatliv.

Det här med integritet är kanske inte något som orsakar speciellt mycket huvudbry för pionjärerna inom kroppsburen teknologi, i det så kallade kvantifierade jag-samhället, som är av uppfattningen att ”ju mer information desto bättre”. Men konsumenterna håller inte nödvändigtvis med, enligt Nick Hunn, grundare och CTO på WiFore Consulting.

– De flesta kanske inte tänker på det innan de själva blir drabbade.

Även tillverkarna har börjat fundera över integritetsfrågan.

De tittar på data från armbanden och undrar om de har råkat öppna Pandoras ask. De hade inte förväntat sig att användarna skulle bära armbanden 24 timmar om dygnet och därmed avslöja intima detaljer om sitt privatliv.

Caj Södergård, forskningsprofessor i digitala medier vid den teknologiska forskningscentralen VTT, påpekar att säkerhet har både fysiska och virtuella aspekter, och att kroppsburen teknologi spänner över båda dessa områden – fysisk access till byggnader och logisk access till smarta enheter i hemmet eller på kontoret.

– Det blir väldigt komplicerat, både för användare och underhållspersonal, om man måste hantera flera olika apparater och utfärda behörighet till personer i olika sammanhang och situationer. Det ställer höga krav på passer- och tillträdeskontrollen.

Se Jennifer Healey, forskare på Intel, diskutera Wearables and the Future of Personal Data | The Next Web

Han har noterat en allt starkare MyData/Open Data-rörelse (äganderätt till data), som förespråkar användarens rätt att kontrollera sin egen information och bestämma vem som får tillgång till den. – Om användaren delar med sig av personlig information kanske han vill ha något i gengäld. Så det kommer att skapas en slags marknad för personuppgifter. Det här är en särskilt viktig trend på den privata sidan, eftersom det på företagssidan är arbetsgivaren som äger dina personuppgifter när du är på jobbet. Men på den privata sidan är det en stor fråga.

– Företagen vill lära känna användaren bättre, och wearables kan förmedla information om ditt privatliv som sedan kan användas i riktad reklam. Men det finns många som anser att det inte borde vara på det viset.

Kommer kroppsburen teknologi att driva på utvecklingen inom säkerhetsmarknaden?

Nick Hunn

– Säkerhetsbranschen kännetecknas i allmänhet inte av snabb utveckling, men förändringstakten har ökat avsevärt. Det pratas allt mer om kroppsburen teknologi och smarta hem, och nya produkter lanseras hela tiden, säger Nick Hunn, grundare och CTO på WiFore Consulting.

Säkerhetsbranschen kännetecknas i allmänhet inte av snabb utveckling, men förändringstakten har ökat avsevärt. Det pratas allt mer om kroppsburen teknologi och smarta hem, och nya produkter lanseras hela tiden.

Vissa sajter för s.k. ”gräsrotsfinansiering” (eng. crowd-fundig) bidrar till att driva på innovationen och föra fram nya idéer.

– Många av de produkter som får finansiering fungerar inte särskilt bra och många börjar inte ens tillverkas, men det är ett fantastiskt sätt att få folk att börja fundera över vad som är möjligt, säger Hunn.

Microsoft HoloLens

januari 2015 lanserade Microsoft de smarta glasögonen HoloLens, som använder avancerade sensorer, en huvudmonterad 3D-display med hög upplösning och spatialt ljud för att möjliggöra AR-applikationer (Augmented Reality), med ett naturligt användargränssnitt som användaren interagerar med via blick, röst och handgester.

– Detta är på sätt och vis nästan viktigare än vissa av de produkter som kommer ut på marknaden, eftersom det utmanar det traditionella hemsäkerhetssegmentet. De stora säkerhetsbolagens affärsmodeller har sett ungefär likadana ut de senaste 30–40 åren och smart teknologi i hemmet erbjuder en helt annan servicenivå till ett mycket lägre pris, vilket kommer att kräva stora förändringar inom branschen.

Av Sonora Ocampo och John Ambrose


Nick Hunn har de senaste 20 åren arbetat med kortdistansteknologi för trådlös kommunikation och utvecklat lösningar som skapar mobilitet för produkter, i synnerhet inom områden som telematik, M2M, smart energi och mobil hälsa. Han är författare till The Essentials of Short Range Wireless – en bok för produktutvecklare som förklarar tillämpningen av trådlös teknologi – och håller för närvarande på att skriva sin andra bok som handlar om användningen av energisnål Bluetooth-teknik för s.k. Appcessories och Internet of Things.
www.wifore.com

Caj Södergård är forskningsprofessor i digitala medier vid den teknologiska forskningscentralen VTT i Finland. All forskning som bedrivs på uppdrag av den finska regeringen utförs vid VTT. Här finns de flesta områden inom teknologi, elektronik och ICT representerade – från kisel till molnet. På elektroniksidan har VTT till exempel halvledaranläggningar, MEMS (mikroelektromekaniska system) och MEMS-sensorer, som används inom fordonsindustrin. Forskarna utför dessutom omfattande dataanalyser.
www.vtt.fi

 

Comment

You must be logged in to post a comment.