Skönhet och säkerhet

– Beslag har blivit modeprylar, säger den världsberömde arkitekten och designern Brian Gluckstein, ägare av Gluckstein Design Planning Inc. i Toronto, Kanada.
– Detta är en stor trend just nu, och det gäller produkter i alla prisklasser.

När han ska inreda lyxbostäder åt sina kunder är säkerheten naturligtvis en viktig faktor. Men designen är också avgörande.
– Säkerheten är en självklarhet i dag, säger Brian Gluckstein.
– Det är det man betalar för. En av anledningarna till att man köper en exklusiv bostad är den höga säkerheten – men den måste vara diskret. Folk vill inte att deras hem ska se ut som fästningar.  

Det samma gäller för sjukhus och andra vårdinrättningar, skolor, kontorslokaler samt byggnader med flera olika typer av verksamhet, där säkerheten kompliceras av olika slags behov och användare.  

Allt-i-ett
– Avancerad teknologi behöver inte betyda sämre design, säger Sandy Matheny, chef för marknadsföring av designbeslag inom Architectural Hardware Group, ASSA ABLOY Americas. – Varför välja mellan teknologi och design när man kan få både och?  

Hon anser att det är viktigt att kunna erbjuda god design utan att tumma på beslagens kvalitet. Produkterna måste vara tillräckligt säkra och robusta för att tåla intensiv användning, särskilt när det gäller offentliga byggnader. De måste dessutom uppfylla byggnormerna. Samtidigt är det viktigt att de tillgodoser arkitekternas krav på stil och utseende.  

– Jag tror att vi skiljer oss lite från andra företag, som kanske enbart fokuserar på designen och inte på produktens innovativa teknologi, säger Sandy Matheny.
– ASSA ABLOY är först och främst ett säkerhetsföretag, men vi är väl medvetna om kraven på design och anstränger oss verkligen för att uppfylla dem.  

Rätt design
Med tanke på att Europa har en tradition av att ligga i framkanten vad gäller innovativ design, är det överraskande nog amerikanska designers som leder utvecklingen just nu. Tonvikten ligger på elegant design, där beslagen har minimala yttre profiler och maximal ergonomi.  

– Det finns inga gränser för vad vi kan göra när det gäller estetiska faktorer, säger Brian Gluckstein.
– Säkerheten är inte längre något hinder. Så när vi inreder en lokal behöver vi inte längre bekymra oss om hur vi ska lösa olika säkerhetsfrågor. Många företag konstruerar komponenter åt oss, så vi behöver inte göra några ändringar beträffande designen. Säkerheten är inget problem. Den är ett faktum.  

Sandy Matheny och hennes kollegor samarbetar med Marcio Mussi, en brasiliansk industridesigner från LaFonte i Sao Paulo. Dessutom har ASSA ABLOY ständig kontakt med arkitekter och designers som kommer med värdefulla råd och tips.
– Våra arkitektrepresentanter och dörrsäkerhetsspecialister har daglig kontakt med designbranschen, säger hon.
– Vi behöver veta vad som är viktigt för arkitekterna, och vi måste ha produkter som uppfyller såväl arkitekternas krav på design som slutanvändarnas krav på funktionalitet.  

Bryter mot traditionerna
Designinnovationerna inom säkerhetsområdet har resulterat i flera nya och spännande produkter. Tre av ASSA ABLOYs amerikanska systerbolag inom Architectural Hardware Group – Corbin Russwin, Sargent och Yale – erbjuder nu integrerade dekorativa beslagsserier som omfattar instickslås, tublås, utrymningsbeslag och en mängd olika passerkontrollösningar. Särskilt intressanta är de nya, eleganta enheterna som skiljer sig från traditionell passerkontrollsarkitektur genom att man har byggt in flera olika funktioner – beröringsfri kortläsare, dörrlägesgivare och lås – i en enda, estetisk låsenhet. Om man vill ha en ännu högre säkerhetsnivå finns det dessutom personliga, bärbara, trådlösa biometriska läsare, som används som ”nycklar”. Architectural Hardware Groups designkollektioner omfattar 28 dekorativa dörrhandtag, som finns i 13 olika ytbehandlingar, bland annat rostfritt stål.  

På sjukhus och vårdinrättningar är god design inte bara tilltalande för personal och patienter – det är dessutom lönsamt.
Dessa lokaler kräver hög säkerhet, särskilt i laboratorier och läkemedelsförråd.
– Men samtidigt är det viktigt att dörrarna och beslagen bidrar till en optimal vårdmiljö, säger Sandy Matheny.
– På barnavdelningar krävs till exempel miljöer som barn inte uppfattar som skrämmande. På onkologavdelningar vill sjukhusen att miljön ska vara lugnande. Förlossningsavdelningar ska upplevas som positiva miljöer, och dessa avdelningar påminner i allt högre grad om hemmiljöer. Inom vården är detta inte något som sker slumpmässigt. Det finns massor av undersökningar som visar att vacker design påverkar vårdkvaliteten, och dessutom sjukhusets eller vårdinrättningens ekonomiska resultat.  

Snygga och tåliga
Andra trender inom säkerhetsbranschen är exempelvis produktserien Signature RFID som VingCard har lanserat för hotellindustrin. VingCard, som redan är en världsledande leverantör av elektronisk passerkontroll för hotell, har samarbetat med det italienska handtagsföretaget Valli & Valli. RFID-läsarna kan nu som tillval fås i fyra nya färger – grön, blå, röd och orange – utöver standardfärgen svart. Fler färgval skapar fler alternativ för låsdesignen och gör att dörrbeslagen smälter in bättre i den övriga inredningsmiljön.  

Inom dörrteknologi har Graham Wood Doors tagit fram en serie designdörrar i en rad olika träfanér som ger dörrarna en exklusiv look.
– Dörrarna är som vackra möbler, säger Sandy Matheny.
– De är snygga, tåliga och dessutom miljövänliga.  

På Ceco and Curries, som tillverkar ståldörrar och -karmar, har man en industridörr som heter StormPro 361 och som kan stå emot en F5-tornado, enligt tester av tryck- och stöttålighet. Den finns i 1 900 färger och olika typer av ytbehandlingar.
– Det är svårt, men dörrarna måste vara snygga, säger Sandy Matheny.  

* Anger obligatoriskt fält


Comment

You must be logged in to post a comment.