Security Essen – En uppvisning i säkerhet

Säkerhetsteknikmässan Security Essen har hållits för 19:e året. 2010 års mässa, 5-8 oktober, var den mest internationellt framgångsrika hittills.

Mer än 40 000 besökare från 113 länder kom till Tyskland för att se de över 1 000 utställningsmontrarna vid Security Essen-mässan i oktober. 

Enligt organisatörerna räknade över en fjärdedel av besökarna med att satsa över 250 000 euro på att lösa säkerhetsrelaterade problem under det kommande året, och 12 procent planerade att investera över 1 miljon euro.

Bepansrade bilar intresserade bland annat Ahmed Shahien från Ramex Gulf Trading i Förenade Arabemiraten. Hans företag har hittills specialiserat sig på ledningssystem för polisen i Gulf–regionen, men planerar nu att gå in för säkerhet.
– Vi är intresserade av intrångsdetektering, mörkerseende, videosystem och bepansrade fordon, säger han. På mässan hittade han mycket av intresse.

Årets mässa präglades dock inte av de stora innovationerna. Tydlig var däremot en tendens mot ökad digitalisering och IP-användning, både för passerkontroll och för videoövervakning. Det gjorde det svårt att välja. Mark Jessen från Nederländerna ansvarar för säkerhetssystemet på ett sjukhus. 
– Precis som många andra här på mässan tittar jag efter kameror – det finns massor, och de är alla väldigt lika.

På videosidan märktes en stark trend mot högre upplösning och megapixeltal – men en lösning gick tvärt emot – en 16 pixlars termokamera från det brittiska företaget Irisys. Kameran har lågt pris och kräver minimal bandbredd. Den erbjuder en extremt schematisk detektering av rörelse. Den kan mycket enkelt användas för att räkna förbipasserande personer, men även för att varna om någon obehörig försöker smita förbi en övervakad ingång.
– Det finns tiotusentals sådana kameror vid utgångskassorna i brittiska matvaruaffärer, säger affärsutvecklingschefen Andrew Rimmer. Systemen är programmerade för att meddela om köerna blir för långa, så att en extra kassa kan öppnas.

En annan utveckling på videosidan presenterades av Fraunhofer Institute for Applied Information Technology, i form av produkten Smart Eyes. ”Smart Eyes: Attending and Recognizing Instances of Salient Events” (eller SEARISE) delfinansieras av EU och drivs i samarbete med flera universitet.

Syftet är att få analys av videoinformation att arbeta i realtid, som det mänskliga ögat, och sortera fram endast signifikanta rörelser. Ta som exempel en fotbollspublik. Det är massor av rörelse på läktarna och folk som viftar med flaggor, men den informationen är inte intressant. Smart Eyes ignorerar alla sådana rörelser, men söker rörelser som normalt inte borde förekomma, t.ex. att människor hoppar in på planen. 

Ett problem inom låsindustrin som blir allt tydligare är det allt större antalet tillverkare som erbjuder liknande produkter. Tom Jenkins, nationell försäljningschef inom Bastion, ett brittiskt företag som tillverkar vad han kallar ”diskret anti-ballistiskt skydd”, upplevde att marknadssegmentet för elektroniska lås blivit mättad. Han arbetade tidigare inom just det området.
– Jag är verkligen förvånad över utvecklingen inom området elektroniska cylindrar. Det är så många företag som marknadsför liknande produkter – det måste finnas minst ett dussin internationella tillverkare.

Ett ovanligt låssystem är Knock N’Lock. Det bygger på att man knappar in en PIN-kod i nyckeln och håller den mot dörren. Koden omvandlas till en serie av 18 knackningar som en piezo-sensor i låset reagerar på. Om sekvensen är korrekt öppnas låset. Fördelen är att det inte finns något behov av installationer på dörrens utsida, och att samma PIN-kod kan användas för många dörrar – som värdeskåp, hissar och fordonsdörrar. Systemet har även utvecklats till en säkerhetslösning för skjutvapen. Pipan förseglas med en propp som endast kan avlägsnas med rätt sekvens av knackningar.

I viss mån fortsatte de trender som syntes förra året. Kai-Hendrik Schroeder, installatör av säkerhetssystem i Bremen, kommenterade:
– Det finns en tydlig trend mot trådlös teknik på videosidan. Det gör hela systemet billigare och överkomligt för flera, eftersom installationen är enklare. 

En annan trend var den ökande integreringen av olika system på en och samma plattform, t.ex. IT-säkerhet, tillträdeskontroll och brandlarm, allt administrerat inom samma system. Flera företag erbjöd nya hanteringsprogram för sådana utmaningar.

Slutligen, något om vinnarna av Security Innovation Awards: Ett specialpris gick till Berlin University for Professional Studies för dess nya kurs på mastersnivå i ”Security Management and Enterprise Security”. Priset för bästa service gick till Kötter för en ID-korthållare med en integrerad funktion för nödsamtal. 

Bronsmedaljen för teknik och produkter tilldelades franska Morpho för en fingeravtrycksläsare som utnyttjar såväl fingeravtryck som blodkärlsmönster. Kowa Europe fick en silvermedalj för produkten P-Iris (precis irisavläsning) för CCTV kameror (utvecklad tillsammans med Axis), och guldmedaljen tilldelades IEE i Luxemburg för sin ”Tailgate Detector” med 3D Modulated Light Intensity-teknik.

Comment

You must be logged in to post a comment.