Säkerhetskontroll, version 2.0

Flygplatserna i USA och resten av världen står inför en jättelik utmaning: Hur ska man kunna leva upp till nya säkerhetskrav utan att det skapar förseningar – och ökat missnöje bland passagerarna? Som tur är kan man ta hjälp av teknologin.

Det finns flera högteknologiska metoder för att garantera passagerarnas rätta identitet och kontrollera att de inte har med sig otillåtna föremål. Det amerikanska Registered Travel-programmet ger en inblick i hur några av dessa metoder fungerar i praktiken.

Omfattande kontroller
I efterdyningarna av den 11 september 2001 och andra allvarliga incidenter sedan dess, har säkerhetskontrollerna på flygplatser blivit allt mer omfattande. Datoriserade förkontroller, tidskrävande och ohygienisk skoavtagning och det ökända systemet med enliterspåsar för att ta med sig vätskor på planet gör det allt svårare att hinna till gaten i tid.

Man insåg snart att många av problemen kunde lösas om man tog fram ett alternativt säkerhetssystem för frekventa affärsresenärer – som utgör en stor del av passagerarna på inrikesflygen och som också är de mest värdefulla kunderna för flygbolagen. Därför har den amerikanska myndigheten TSA (Transportation Security Administration) skapat programmet Registered Traveler (”registrerad resenär”). Privata företag som uppfyller vissa säkerhetskrav kan då betala för att få tillgång till speciella säkerhetskontroller på flygplatser i USA.

Registrerade resenärer kan på så sätt snabbare ta sig igenom säkerhetskontrollerna.

Höga säkerhetskrav 
Man blir naturligtvis inte en registrerad resenär i en handvändning, eftersom företagen måste kunna garantera att medlemmarna inte utgör någon säkerhetsrisk – och att de verkligen är de personer de utger sig för att vara.

Fly Clear (www.flyclear.com), det första aktiva Registered Traveler-programmet, omfattar följande säkerhetsåtgärder:
• Först måste alla ansökande genomgå en bakgrundskontroll.
• Sedan måste de låta scanna sitt fingeravtryck och sin iris.
• Denna information kodas sedan in i ett smart ID-kort, så att säkerhetspersonalen kan försäkra att varje ID-kort används av rätt person.

Totalt sett tar processen ungefär två veckor, men när medlemmarna väl får sina passerkort kan de snabbt och smidigt glida förbi flygplatsköerna på några få minuter.

Först måste resenärerna placera sina smarta kort i en läsare, sedan får de vänta medan antingen fingeravtrycket eller iris (den färgade ringen runt ögats pupill) läses av.

Den här biometriska metoden är mycket säkrare än en vanlig kontroll med fotolegitimation – särskilt irisscanningen. Varje iris är helt unik. Den förändras inte från ett års ålder och uppåt, och den ger en mer tillförlitlig avläsning än fingeravtryck.

Som en extra säkerhetsåtgärd måste resenärerna på vissa flygplatser sedan placera sitt finger i en annan läsare, som kallas Trace (”spår”) och som söker efter rester av sprängämnen.

Avancerad teknik – snabb service
Men den största tidsbesparingen sker i nästa steg: Först lägger resenären sitt handbagage i en speciell bagageläsare. Här används en teknologi som påminner om medicinsk CAT-scanning, för att söka efter vapen. Denna läsare ger en mer detaljerad bild av innehållet, vilket gör att resenärerna slipper ta ut sina bärbara datorer ur väskorna. Vätskor måste dock även i detta fall förvaras i enliterspåsar överst i väskan.

Resenären går sedan in i ett bås med millimetervågsteknologi. Där används högsta möjliga radiofrekvensband för att scanna kläderna, så man behåller kavajen och rocken på. Till slut använder man en ”skoscanner”, med samma MRI-teknologi (magnetisk resonanstomografi) som avänds på sjukhus, för att söka efter sprängämnen. Sedan får resenärerna skynda vidare till gaten, utan att behöva klä av sig eller visa upp sitt bagage för allmänheten.

Representanter från General Electric – som tillverkar flera av komponenterna till detta system, bl.a. Trace – uppskattar att kontrollerna kan genomföras så snabbt som på 30 sekunder.

Men all denna framtidsteknologi är givetvis inte gratis. Fly Clears medlemmar får betala 99 dollar per år för denna tjänst, som för närvarande bara finns tillgänglig på fem amerikanska flygplatser: Cincinnati, Indianapolis, Orlando, San Jose och New York JFK (endast terminal 7).

Snart kommer tjänsten dock att finnas på fler platser. Och med tanke på att dessa system i hög grad bidrar till att öka säkerheten för alla resenärer, kan man bara hoppas att de inom några år kommer att vara tillräckligt kostnadseffektiva för att kunna användas överallt.

* Anger obligatoriskt fält


Comment

You must be logged in to post a comment.