Öppna den gröna dörren

Ända sedan den första grottmänniskan kom på idén att skydda familjens bostad genom att hänga en skinnfäll framför grottans öppning har dörrar använts för att göra våra hem tryggare och säkrare. Idag måste dörrtillverkarna (och vi andra) spara på jordens resurser och tänka på ekologisk hållbarhet om vi inte vill återgå till stenåldern.

Från arkitekter och byggföretag till bostadsägare – alla kan dra sitt strå till stacken när det gäller att förbättra energieffektiviteten i dörrar och fönster. Enligt den brittiska organisationen Energy Saving Trust kan man till exempel få en upp till 20 procent lägre elräkning genom att installera miljövänliga dörrar och fönster.  

Men att skaffa den senaste utrustningen är inte den enda vägen mot en grönare planet. Bostadsägare kan spara en hel del energi (och sänka sina elräkningar) bara genom att bli mer medvetna om hur mycket el de verkligen förbrukar. Detta var tidigare ganska svårt att räkna ut, men det har blivit mycket enklare tack vare nya intelligenta övervakningssystem från företag som exempelvis svenska Manodo. Deras nya informationsterminal SBox – som har utvecklats i samarbete med ASSA ABLOY – erbjuder både passagekontroll och mätning av elförbrukning. Det är enklare att spara el om man vet hur mycket man förbrukar.  

Energisparare
Dörrtillverkarna spelar också en viktig roll när det gäller hållbar utveckling, genom att konstruera dörrar som hjälper till att spara energi. Det amerikanska bolaget Curries har till exempel lagt till en isolerande tätning på sina dörrkarmar, den så kallade CURRIseal, som bidrar till en minskad värmeförlust. Denna funktion ger en energisnål, värmeisolerad dörrkarm som hindrar värme från att lämna byggnaden (eller kalluft om klimatet kräver luftkonditionering).  

Curries strävar efter att använda återvunnet eller annat miljövänligt material i tillverkningen av sina dörrar och karmar, enligt marknadschefen Dave Goetzinger.
– Stål är ett av de mest återvunna materialen i USA, och stålet som vi använder består till minst 27 procent av återvunnet material. Det hjälper oss att uppfylla Green Building Councils LEED-krav för återvunnet innehåll (se relaterad artikel).

Graham, en annan amerikansk dörrtillverkare som är specialiserade på trädörrar, letar också ständigt efter nya sätt att använda förnyelsebara och återvunna material. Ett exempel är att byta ut nyhugget timmer mot jordbruksfiber, ett material som är tillverkat av de vete- och halmstrån som blir kvar på åkern efter att bonden har skördat. Dessa strån, som tidigare plöjdes ner i marken igen som spillprodukter, ger fler LEED-poäng vad gäller användning av snabbt förnyelsebara material. (Trä är förstås också förnyelsebart, men inte lika snabbväxande.)  

Ett annat sätt för trädörrstillverkare som Graham att skaffa fler LEED-poäng åt en byggnad är att undvika kemikalier som kan vara hälsofarliga, exempelvis ureaformaldehyd (tidigare vanligt förekommande i laminerade träprodukter som plywood), som kan avge emissioner.  
– Efter orkanen Katrina drabbades många människor av andningssvårigheter, eftersom de husvagnar som användes som tillfälliga bostäder var tillverkade av plywood med höga nivåer av ureaformaldehyd, berättar Dave.  

Människodriven dörr
Vissa dörrar kan göra mer än att bevara energi. Det holländska bolaget Boon Edam har till exempel utvecklat en karuselldörr som faktiskt genererar ny energi varje gång någon går igenom den. Dörren, som har installerats i den nederländska järnvägsstationen Driebergen-Zeist, är utrustad med en generator som omvandlar rörelseenergi till elenergi och samtidigt kontrollerar dörrens rotationshastighet.

Taket i karuselldörren är gjort av säkerhetsglas, vilket innebär att de tekniska detaljerna är väl synliga. Ett antal superkondensatorer sparar den genererade energin och förser sedan karuselldörrens takbelysning av lysdioder med el. Om lysdioderna har förbrukat all sparad energi växlar dörrens styrenhet över till det vanliga elnätet. På så vis är dörren alltid upplyst, även om få människor skulle passera.  

Mätskalor av lysdioder inuti dörren visar hur mycket energi som genereras. Passerar man långsamt genom dörren visar mätskalan rött eller orange. Om man däremot går i normaltakt eller fort genom dörren genereras mer elektricitet och skalan visar grönt.  

På dörrens styrenhet finns en annan lysdiodsindikator som visar om karuselldörrens belysning drivs av dörrpassager eller genom elnätet. För att alla som passerar ska kunna se att de bidrar med energi till byggnaden har man satt upp etiketter med texten ”Human Powered Energy”. Totalsumman av den genererade elenergin visas på en stor tavla.  

Det ger helt klart extra energipoäng för stressade pendlare.

Comment

You must be logged in to post a comment.