Ökad hotellsäkerhet
När du bodde på hotell sist frågade du förmodligen inte hur säkra låsen var. Du var antagligen mer intresserad av vilken klass det var på restaurangen eller om man fick använda bastun utan extra kostnad. Kanske, men bara kanske, kollade du också var nödutgången fanns innan du gick och lade dig.
Nej, säkerhet är inte hotellgästens högsta prioritet – så länge ingenting går snett. Då vill man gärna veta vad det var som inte fungerade.
Safehotels är ett företag i Göteborg som erbjuder rådgivning och certifiering inom området hotellsäkerhet. VD Hans Kanold säger att hotellsäkerhet är en kombination av flera olika faktorer.
– Det finns ”hårda” faktorer, som lås, övervakningskameror och brandlarm, men det finns också ”mjuka” faktorer, som lämpliga rutiner, utbildning, första hjälpen-utrustning och medvetenhet bland personalen, säger han.
Hårda och mjuka faktorer
Att veta hur man ska handskas med någon som har druckit för mycket är lika viktigt som att kunna dirigera människor till en nödutgång om det börjar brinna.
– Hur reagerar en städare om han eller hon står utanför ett hotellrum och någon kommer fram och säger att han har glömt nyckeln och ber om att bli insläppt, frågar Hans. Man skulle kunna se det som bra service om städaren säger: ”Inga problem, jag kan öppna åt dig”, men det skulle vara bättre ur säkerhetssynpunkt att säga: ”Av säkerhetsskäl måste jag be dig att gå ner till receptionen och hämta ut en nyckel där”.
Hans tillägger att produkterna är viktiga, men inte tillräckliga.
– Det finns hotell med bra produkter men dålig service, och det finns hotell med omodern teknik men välutbildad personal. Standarden varierar enormt.
– Det finns fyr- och femstjärniga hotell med lås från 1950- och 1960-talen. Och brandskyddssystemen skiljer sig oerhört mycket från hotell till hotell.
På ett hotell finns lika många risker som i samhället runt omkring. Om det till exempel pågår en stor konferens på ett hotell, så vistas ett stort antal främmande människor i lokalerna. Hans säger att personalen måste kontrollera att det inte finns några ”olämpliga” personer i lobbyn. Han skulle vilja se mer kontroll av hur gästerna tar sig till sina rum, med kortläsare vid dörrar och i hissar.
Det är en svår balansgång.
– Vi vill inte att det ska kännas som Fort Knox. På flygplatser är det en självklarhet med noggranna kontroller – där måste man till och med ta av sig skorna – men på hotell känner många sig obekväma om de blir ombedda att dra sitt nyckelkort en extra gång, säger Hans.
Han tror att detta håller på att förändras och att folk blir alltmer medvetna om säkerhetsfrågor. Men det skadar inte att göra livet enklare för gästerna, särskilt inte om man samtidigt kan förbättra säkerheten. RFID (Radio Frequency Identification) ser nu ut att ta hotellbranschen med storm. Det räcker att hålla RFID-korten intill en läsare, och bara det är en stor förbättring jämfört med de gamla systemen.
Fördelar med RFID
Gard Gabrielsen, produktmarknadschef på VingCard Elsafe, säger:
– Alla hotellbesökare vet hur frustrerande det är att stå utanför ett hotellrum med ett plastkort och gång på gång försöka dra eller sätta in det, snabbt eller långsamt, uppåt eller nedåt. Det slipper man med RFID-kortet, som inte ens behöver vara ett kort. RFID-chipet kan till exempel installeras i ett armband, vilket är en smidig lösning för turister som vill ligga vid poolen.
Gard säger att RFID-kort också är fördelaktiga för hotellet. De är säkrare än magnetkort.
– RFID-kort har ett inbyggt kopieringsskydd för att förhindra kopiering av giltiga gäst- eller personalkort.
Dessutom ger RFID-korten mycket bättre kontroll över vad som händer. När det gäller magnetkort är det bara dörrläsarna som kan registrera olika händelser, medan RFID-lås kan skriva information på RFID-korten. Personalens förehavanden kan enkelt spåras genom att man tittar på deras passerkort i stället för att läsa av varje enskilt lås. Dessutom kan information om låg batterinivå i dörrläsaren överföras till kortet, vilket gör systemet enkelt att underhålla.
RFID-kort kan också användas som identifiering för att ta betalt för olika saker, som exempelvis drinkar vid poolen. Det ger hotellet ett integrerat betalningssystem, men det är också attraktivt för gästen.
Gard tror att hotellen inser fördelarna, men att det också finns en viss ”coolhetsfaktor”.
– De vill ha den senaste tekniken, säger han. Och eftersom man bara behöver byta ut läsaren och elektroniken, inte själva låshusen, är investeringen inte så jättestor. – Det är mer lockande än att exempelvis byta till platt-TV, eftersom man då måste slänga ut de gamla TV-apparaterna helt och hållet.