Ökad hemsäkerhet

Marknaden för hemautomation växer, och många system bygger på befintliga säkerhetslösningar. Nu kan man, förutom att se till att fönster och dörrar är låsta, dessutom spara el, hålla koll på sina gamla föräldrar eller öppna dörren med hjälp av en fjärrkontroll.

Tänk dig följande scenario: Din dotter har glömt nyckeln och sitter utanför huset och ringer till dig från sin mobiltelefon. Det börjar bli mörkt och kallt ute, och du blir irriterad, eftersom du måste bestämma dig för om du ska åka ifrån jobbet och skynda dig hem för att släppa in henne eller om du ska låta henne sitta där och vänta… Då kanske hon lär sig en läxa!

Om du hade ett hemautomationssystem skulle detta aldrig hända. Då hade du kunnat öppna dörren genom några klick på datorn. Vilken tur för flickebarnet att hon har så omtänksamma föräldrar!

– Hemautomation kommer att bli större och större, säger Sam Lucero, specialist på M2M-lösningar (Machine to Machine) på ABI Research. Han uppskattar att över en miljon hemautomationssystem kommer att installeras i Nordamerika år 2012, vilket är ungefär tre gånger fler än 2008. Ytterligare två år senare kommer antalet att ha fördubblats igen.

– Många av dessa system kommer att vara baserade på befintliga säkerhetslösningar som erbjuder dygnet-runt-bevakning med tillgång till larmtjänster, säger Sam. En bostadsägare som vill ha ett skräddarsytt hemautomationssystem har ofta redan ett säkerhetssystem installerat, påpekar han. De stora säkerhetsleverantörerna erbjuder hemautomation och övervakning som tillägg till sina standardsystem.

En del av de stora operatörerna använder sina egna slutna kommunikationssystem, men det finns goda skäl att välja andra lösningar – särskilt med tanke på nedgången på byggmarknaden till följd av finanskrisen.
– Med hjälp av trådlös kommunikation kan man installera system i befintliga hem, säger Jim Gist, chef för kommersiell utveckling på hemautomationsföretaget Control4.

Control4 har satsat på det öppna kommunikationsprotokollet ZigBee, som tillsammans med Z-wave dominerar marknaden för hemautomation. Både Z-wave och ZigBee är trådlösa mesh-nätverk som gör att olika enheter kan kommunicera med varandra. Varje system har en ”allians” bestående av företag som har licensierat sina protokoll så att deras produkter är kompatibla med alla andra produkter från samma allians.

För både ZigBee och Z-wave krävs det en protokollgateway för att nätverket ska kunna kommunicera med andra system via exempelvis WiFi eller Ethernet. Detta ger en ökad säkerhet och pålitlighet, eftersom gatewayen kan säkerställa att huvudsystemet inte drabbas av störningar eller attacker.

Kommunikation blir allt viktigare. Även efterfrågan på proprietära säkerhetssystem ökar från kunder som vill ha omedelbar information om vad som händer via internet eller mobilen. Signaler från apparaterna i hemmet måste omvandlas till mer allmänt accepterade format, och det leder till ökad efterfrågan på små IP-stackar som kan användas till enkla anordningar, som lås eller strömbrytare, och som möjliggör ”end-to-end” IP-arkitektur. En allians som arbetar med detta är IPSO (IP for Smart Objects).

Men i nuläget har Z-wave och ZigBee ingen större konkurrens på marknaden.
– Många företag har sina egna radioteknologier, men trots det lägger de till gateways till Z-wave och ZigBee för att utöka sina system med fler funktioner för hemautomation, säger Sam. Niels Tybo Johansen, teknisk direktör på Zensys – som nu är en del av Sigma Designs – påpekar att företagen inte nödvändigtvis måste bygga sina egna produkter, utan i stället kan dra nytta av produkter som redan finns på marknaden.

Och det finns en uppsjö av funktioner att välja mellan: du kan sätta på din favoritmusik och dämpa belysningen när du kommer hem med din dejt, och du kan spara el genom att belysningen släcks när ingen har befunnit sig i rummet på fem minuter. Dessutom kan du få ett sms om dina gamla föräldrar fortfarande inte har öppnat kylskåpet klockan 10 på morgonen, och du kan se vem det är som kommer gående mot huset trots att du befinner dig i sovrummet, vilket ger en känsla av trygghet.

Men Niels påpekar att dessa system inte ger en lika hög säkerhetsnivå som systemen från de stora säkerhetsbolagen. Ett exempel är ansvarsfrågan. Kunden kanske tycker att han har kontroll, men vad händer om något inträffar när han inte sitter vid datorn eller har stängt av sin mobil? Vem har kontroll då?

Många är dock nöjda med den säkerhetsnivå som erbjuds, särskilt med tanke på att kostnaden för ett totalskydd är betydlig högre. Och nya kommersiella applikationer gör teknologin ännu mer attraktiv. Det faktum att el-, telekom- och bredbandsleverantörer har tagit sig in på marknaden har gjort att även den breda allmänheten nu har fått tillgång till teknologin. Elbolagen integrerar hemautomation i sina nya, smarta mätinstrument och telekom- och bredbandsleverantörerna satsar på funktioner via mobiltelefon och internet.

– De kan utveckla lösningar som är lätta att förstå och som tydligt framhäver fördelarna för kunderna, säger Sam. Och deras främsta motiv är att vinna kundernas lojalitet. Sam tror att utmaningen för dessa leverantörer nu ligger i att fundera ut exakt vad de ska erbjuda och hur de ska presentera sina lösningar. Och de har stöd från sina respektive branscher, där man ser abonnemangsbaserade tjänster som en viktig väg in på marknaden.

Niels påpekar att trådlösa system är särskilt fördelaktiga på abonnemangs-marknaden:
– Kunderna får ofta hårdvaran gratis och betalar en abonnemangsavgift varje månad, säger han. Det är viktigt att installationskostnaden är låg.

Hemautomation startade visserligen i vardagsrummet, med kontroll av ljud och bild, persienner, belysning och värme, men Jim tror att säkerhet kan komma att bli ett viktigt argument i framtiden: – IP-kameror som övervakar hemmet, möjligheten att låsa och låsa upp fönster och dörrar med ett enda knapptryck, kontroll och information var man än befinner sig – alla dessa funktioner ger en ökad trygghetskänsla, säger han. Hemautomation håller på att flytta ut ur vardagsrummet och in i resten av huset.

Av Michael Lawton

* Anger obligatoriskt fält


Comment

You must be logged in to post a comment.