Nycklar i mobilen

Mobiltelefoner används som bekant inte bara för att ringa och ta emot samtal, utan användarna erbjuds ständigt fler funktioner och fördelar. I dag använder vi våra mobiler som kalender, kamera, minidator och spelkonsol. Tack vare NFC-teknologin kommer snart ytterligare ett värdefullt verktyg att kunna laddas ner till mobilen, nämligen nycklar.

Mobila nycklar är virtuella nycklar eller passerkort som kan lagras i din mobiltelefon och användas för att låsa och låsa upp dörrar. NFC (Near Field Communication) är en kortdistansteknologi för trådlös kommunikation med hög frekvens som möjliggör utbyte av information mellan elektroniska enheter.

Det finns redan olika typer av beröringsfria teknologier för passerkontroll. Två vanliga exempel är nyckelbrickor och plastkort. Dessa brickor och kort kan programmeras med olika åtkomstnivåer för exemplevis byggnader, rum eller kontor.

Men att ha nyckeln inuti mobilen ger ännu fler fördelar. Användaren slipper bära med sig nyckelbricka eller passerkort. För säkerhetschefer blir det enklare att hålla koll på vem som går in och ut genom de övervakade passagerna.

Men den största och mest unika fördelen är att nycklarna kan skickas direkt till en mobiltelefon utan fysisk kontakt.

– Den absolut största fördelen med mobila nycklar för passerkontroll är att man faktiskt kan skicka nyckeln på digital väg, tack vare säkra element i mobiltelefonen, säger Daniel Berg, Vice President på Mobile Keys inom ASSA ABLOY. Detta har aldrig tidigare varit möjligt. Med andra beröringsfria passerkontrollösningar måste man fysiskt dela ut plastkort eller brickor till användarna. Och varje gång åtkomsträttigheterna ska uppdateras krävs det fysisk tillgång till korten eller brickorna.

Så telefonerna används inte bara för att lagra åtkomsträttigheterna, som kort och brickor, utan de kan dessutom ta emot nycklar på digital väg.

Denna typ av mobila nycklar kan användas i en mängd applikationer, till exempel i privatbostäder, på arbetsplatser och hotell.

Många hotell har redan bytt ut de traditionella nycklarna mot elektroniska kort. Men med mobila nycklar kan hotellen förhöja gästens upplevelse ännu mer. Med en NFC-kompatiblel mobiltelefon, mobila nycklar och ett system som skickar ut nycklarna kan gästen checka in via mobilen och få tillgång till sitt rum utan att behöva köa vid incheckningsdisken. Och som husägare kan man skicka mobila nycklar till hantverkare eller städpersonal och själv bestämma hur länge de ska gälla.

Men det är inom den kommersiella sektorn som de mobila nycklarna förväntas få störst genomslagskraft.

Med mobila nycklar kan säkerhetschefer hantera alla användare via ett enda centralt passersystem och snabbt och enkelt skicka nycklar med rätt åtkomstnivå till personal och besökare. Dagens nyckelkort och nyckelbrickor kan visserligen också spärras om de försvinner eller blir stulna, men fördelarna med mobila nycklar är att säkerhetsavdelningen mer exakt kan spåra personalens aktiviteter. Så om man behöver veta om en viss nyckel användes vid en viss tidpunkt kan de mobila nycklarna spåras i realtid i alla dörrar – även dörrar som inte är onlineanslutna.

Det finns med andra ord massor av fördelar med mobila nycklar, men teknologin som stödjer dessa applikationer är ännu inte helt etablerad. Även om teknologin för NFC-mobiler existerar, så finns det i dag väldigt få NFC-kompatibla mobiltelefoner på marknaden. En infrastruktur för att skicka ut de mobila nycklarna till telefonerna måste också införas.

– Förr eller senare kommer mobila nycklar att slå igenom, säger Berg. Trenden är att mobiltelefoner får allt fler funktioner, och NFC är en av drivkrafterna inom detta område.

Vad som krävs nu är ett komplett system som kan skicka de mobila nycklarna från passersystemet till slutanvändaren.

– Teknologin finns, säger Berg. Nu är det upp till innovativa företag att sätta ihop pusselbitarna.

Comment

You must be logged in to post a comment.