NFC – telefon och plånbok i ett
Att köpa något genom att hålla mobilen mot en sensor är en av de mest häpnadsväckande NFC-funktionerna – och en av de mest avancerade. För att ladda ner webbsidor eller ringsignaler från en “smart poster” behövs ingen verifiering och inte så mycket applikationsstöd, men ett säkert köp kräver samspel av många olika parter.
NFC-transaktioner lanserades för en tid sedan i Japan, där miljontals telefoner från NTT DoCoMo används för betalning i affärer, på tågstationer och i restauranger. Men eftersom NTT DoCoMo också äger en betydande del av Japans största kreditkortsbolag, var det mycket enklare att skapa det nödvändiga stödet för telefontransaktioner än vad det skulle vara i andra länder.
– Tekniken existerar redan. Den största utmaningen för vilket pilotprojekt som helst är att få alla parter att samarbeta för att skapa en fungerande lösning, säger Mohammad Khan, VD för VivoTech, en amerikansk programvaruleverantör av NFC-system.
Som tur är går utvecklingen snabbt framåt, delvis tack vare flera intressanta försök med NFC-telefoner.
NFC i NYC
Ett av de mest omfattande NFC-försöken hittills, NYC Mobile Trial, genomfördes tidigare i år i New York. Försöket, som varade en hel månad, var ett samarbete mellan MasterCard, Citibank, Nokia, Cingular och VivoTech. Eftersom MasterCard redan hade infört det beröringsfria betalningssystemet PayPass i New York, var det en perfekt plats att genomföra försöket på.
– Vi kunde utnyttja den existerande infrastrukturen med försäljningsställen över hela staden, säger Peter Wakin, chef för Corporate Venturing på Nokia. Och eftersom Nokia har arbetat med NFC sedan 1991 var det inga problem att få fram rätt sorts telefoner.
Under försöksperioden fick deltagarna Nokia NFC-telefoner som var kopplade till deras Cingular- och MasterCard-konton och som skulle användas i apotek, snabbmatsrestauranger, biografer och till och med i Citibanks uttagsautomater. En särskilt intressant del av försöket i New York var att man hade installerat NFC-läsare i vissa tunnelbanespärrar.
– Försöksdeltagarna behövde inte ta upp plånboken och plocka fram ett kort eller gå till biljettluckan. De placerade helt enkelt sin NFC-mobil mot den beröringsfria läsaren, och så öppnades spärren, säger Mohammad Khan på VivoTech.
Eftersom säkerheten alltid är ett orosmoment när det gäller betalningar hade man byggt in flera skydd i NFC-lösningarna. De korta avstånd som används inom NFC-tekniken är en bra säkerhetsfunktion i sig, enligt Peter Wakin.
– Med ett avstånd på cirka 2,5 centimeter “vidrör” man nästan NFC-läsaren, så det är inte lätt för en annan läsare längre bort att stjäla information.
– Det finns ett inbyggt krypteringsskydd baserat på 128 bitars DES-nycklar, som skyddar mot bedrägerier eller annan otillåten hantering av NFC-telefoner eller beröringsfri betalning, tillägger Mohammad Khan. Dessutom krävdes PIN-koder vid större transaktioner.
Vad är nästa steg?
Även om resultaten av NYC Mobile Trial ännu inte har utvärderats helt och hållet, har de första reaktionerna varit positiva, och försöket förlöpte utan större problem.
– Några av deltagarna blev av med sina telefoner, men annars inträffade inga allvarliga incidenter, säger Peter Wakin. Resultaten av försöket kommer utan tvekan att utgöra viktig information för andra företag som funderar på att införa mobiltelefonbaserade NFC-betalningssystem.
Det är fortfarande en svår uppgift, särskilt i USA. En kritisk skara av köpmän måste övertalas att installera NFC-läsare, som kan kosta över 100 USD; konsumenterna måste lära sig mer om NFC och dess fördelar; och, inte minst, banker och mobiltelefonleverantörer måste samarbeta för att det hela ska bli en så smidig resa som möjligt för alla inblandade.