NFC: Liten räckvidd, stor potential

NFC-användare kommunicerar genom att en enhet vidrör en annan. ”Beröringsapplikationer” är inte bara bekväma att använda, utan de ger också ett naturligt skydd mot bedragare, eftersom personer som försöker stjäla information måste komma väldigt nära för att lyckas.

Det finns en rad olika trådlösa tekniker på marknaden: Bluetooth, WiFi, RFID, EVDO och många fler. Men en av de mest spännande trådlösa standarderna för att göra transaktioner och överföra data är relativt okänd bland konsumenterna: NFC, eller Near Field Communication (närfältskommunikation).  

NFC lär inte stå i skuggan länge till: Den här trådlösa tekniken, som stödjer en rad olika applikationer och som arbetar på 13,56 Mhz, kommer snart att dyka upp lite överallt.  

Det som utmärker NFC är flexibiliteten. I många trådlösa tekniker används ett relativt passivt målobjekt (till exempel en RFID-tagg). Detta objekt står i kontakt med en mer aktiv läsare, som startar kommunikationen och som utför alla funktioner. Enligt Mohammad Khan, VD för lösningsleverantören VivoTech, kan NFC-enheter fungera både som ett kort (eller en tagg) och som en läsare. Denna flexibilitet gör att NFC kan stödja betydligt fler applikationer. 

Fyra huvudfunktioner
I dagsläget finns det fyra huvudtyper av applikationer för NFC. Den mest grundläggande funktionen, som ofta kallas “Touch and Go,” innebär att en NFC-enhet kan överföra eller fånga upp information åt ett håll – ungefär som RFID. Denna funktion kan med fördel användas till att exempelvis öppna dörrar eller hämta ut en förbetald biljett. Andra användningsområden kan bland annat vara nedladdning av webbsidor från en ”smart poster”.  

Applikationerna “Touch and Confirm” är mer avancerade. De har en tvåvägskommunikation, där användarens enhet kommunicerar med läsaren, och sedan bekräftar man genom en knapptryckning eller ett lösenord. Denna funktion möjliggör en högre säkerhetsnivå, som krävs för att göra inköp, och används i exempelvis mobiltelefoner för att genomföra kontantlösa transaktioner.  

Nästa nivå, “Touch and Connect,” innebär att två NFC-enheter aktivt kan överföra data, så att en användare kan skicka musik, bilder eller annan information till en annan användare genom att enheterna vidrör varandra. Den här funktionen påminner mycket om dagens infraröda teknik, men den är snabbare och enklare att använda. Eller som Peter Wakin, chef för Corporate Venturing på Nokia, uttrycker det:
– Om jag vill skicka några kontakter till dig kan du starta (processen) direkt.  

Den högsta nivån, “Touch and Explore”, gör det möjligt för en NFC-enhet att navigera en annan, ta reda på vilka tjänster den andra enheten erbjuder och utföra dem. Även om endast några få applikationer kan utnyttja dessa funktioner än så länge, så kommer de med största sannolikhet att spela en viktig roll allt eftersom NFC-tekniken utvecklas. Hotellgäster kommer till exempel att kunna hålla mobilen mot en NFC-symbol och få förfrågan om att boka bord på en restaurang, ladda ner en rabattkupong eller ta del av ett bonusprogram.  

Hinder på vägen
Den mångfald av trådlös kommunikation som finns tillgänglig via mobiltelefoner är ett perfekt komplement till NFC. Bluetooth eller lokalanpassade mobiltjänster skulle på sikt kunna användas för att informera konsumenter om att det finns en ”smart poster” med rabattkuponger i närheten, och låta dem välja om de vill starta en nedladdning. Mobiltelefonsektorns komplexa infrastruktur skapar dock vissa problem.  

– Den största utmaningen är att få ut miljontals NFC-mobiler på marknaden och få ner premien för NFC-teknik till mindre än 2–3 USD, säger Mohammad Khan. Men med tanke på teknikens stora potential och det starka branschstödet – Sony, Nokia, MasterCard, Samsung, HP och Microsoft är bara några av medlemmarna i NFC Forum – kommer dessa hinder med all sannolikhet snart att vara undanröjda.

* Anger obligatoriskt fält


Comment

You must be logged in to post a comment.