NFC – i väntan på Apple

VISA satsar på shoppingprojekt med iPhone och det ryktas om att Apples nästa version av denna populära smartphone kommer att vara NFC-kompatibel.

Våra smarta telefoner blir en allt större del av våra liv, med e-post, internet, Facebook och Angry Birds. Och tack vare NFC (Near-Field Communication) kommer vi snart att kunna använda våra mobiler för att låsa upp dörrar eller betala i butiker.

VISA driver nu flera försöksprojekt i Europa och Australien, tillsammans med lokala mobiloperatörer och nationella banker. I det europeiska projektet fäster konsumenten en liten trådlös enhet på sin iPhone och laddar ner VISA-appen – sedan betalas inköpen enkelt med hjälp av appen.

I Australien har PayWave-terminaler installerats i över 20 000 butiker runt om i landet. För att göra en betalning (som kostar mindre än 100 australiska dollar) laddar användaren ner en PayWave-app och aktiverar sedan betalningen.

– Mobila betalningar existerar redan på tillväxtmarknader, och med tanke på att vi lever i en global ekonomi är det bara en tidsfråga innan utvecklingen når USA. Genom att studera de framväxande marknaderna kan man se vad som fungerar, säger Trish Dorsey, vice vd på konsultbolaget TNS.

Apples patentansökningar skvallrar om att nästa version av iPhone kanske kommer att vara NFC-kompatibel. NFC ses som nästa stora steg mot mobila betalningar.

Konsumenterna älskar sitt ”äpple”

En satsning från Apple skulle innebära en väsentlig skillnad för NFC, vilket är precis vad som har skett inom marknaderna för mobiltelefoner, surfplattor och mediaspelare.

– Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att de lanserar en ny succéprodukt. Apple har redan vunnit konsumenternas hjärtan och det finns ett utbrett förtroende för deras produkter – till och med min 80-åriga mamma har en iPad, säger Trish.

– Apple är suveräna på att skapa behov som vi inte visste att vi hade, tillägger hon.

Men Apple är inte det enda bolaget som sneglar på NFC. Både Nokia och Research in Motion, bolaget bakom Blackberry, meddelade för ett tag sedan att deras kommande telefoner kommer att vara NFC-kompatibla.

Samsung har redan lanserat flera telefoner med inbyggd NFC-teknologi. Och Google vill inte vara sämre. Deras operativsystem Android stödjer nu NFC, och dessutom kommer de att lansera ett eget försöksprojekt i olika amerikanska städer, där tusentals NFC-kompatibla kassasystem kommer att installeras i utvalda butiker.

Enligt den senaste informationen från Apple kommer de att skjuta på sin NFC-lansering till iPhone 6, på grund av ”ofullständiga NFC-standarder” inom branschen.

Mobila betalningar går framåt

Men marknaden är så lukrativ att detaljhandeln kör på även utan Apple – och utan NFC.

Enligt analysföretaget In-Stat kommer antalet mobila betalningssätt att öka från nuvarande 116 miljoner till över 375 miljoner innan år 2015.

Tidigare i år presenterade Starbucks sina planer på att lansera en streckkodsbaserad mobil betalningstjänst över hela USA.

– Vi kan inte vänta på att NFC-infrastrukturen ska utvecklas färdigt i USA innan vi erbjuder våra kunder ett snabbare sätt att betala, säger Chuck Davidson, kategorichef på Starbucks, i ett pressmeddelande.

– Starbucks kommer att fortsätta följa utvecklingen av NFC, men till dess att ett betydande antal av våra kunder har NFC-kompatibla mobiltelefoner kommer vi att fokusera på vår nuvarande plattform, tillägger han.

Utvecklingen går nu framåt med stormsteg bland både mobiltelefontillverkare, mobiloperatörer och betalsystemleverantörer.

I ett uttalande från terminalleverantören VeriFone säger vd:n Douglas G. Bergeron:
– Försäljningsstället kan bli en knutpunkt för smartphone-betalningar, sociala nätverk och elektroniska kuponger, men ingenting kommer att hända om butiksägarna förväntas stå för hela kostnaden.

Han säger att motståndet från butiksägarna är det största hindret för NFC. Man måste göra det enkelt även för dem, inte bara för konsumenterna.

Han tror inte heller att konsumenterna kommer att börja använda ett nytt betalningssätt innan de är säkra på att teknologin är allmänt vedertagen och inte bara fungerar i några få butiker.

Apples iPhone kan bli den avgörande faktorn.

– Apple kanske kan komma med en lösning som får banker och mobiloperatörer att tillsammans bidra med de sista tio procenten, säger Trish.

Av Risto Pakarinen

Comment

You must be logged in to post a comment.