Närmare med RFID

Det är inte lätt att imponera på affärs- och lyxresenärer i den konkurrensutsatta resesektorn. Hotellen börjar därför tillämpa olika högteknologiska funktioner för att få gästerna att känna sig tryggare och nöjdare. Bland nyheterna finns användning av passiva eller kortdistans RFID-taggar för att höja säkerhet, förenkla betalningsrutinerna och följa upp gästernas preferenser.

– Det finns fantastiska möjligheten att erbjuda gästfrihet av det gamla goda slaget, säger Brendon Lam, föreläsare på RFID Hospitality Management Systems Center (RHyMeS) i Singapore.

Säkerhet framför allt
På hotell finns både allmänna och privata utrymmen, och det behövs någon typ av kontroll av de som passerar. Hotellen vill dock inte att gästerna ska uppleva detta som störande. Genom att förse gästerna med en kortdistans RFID-etikett – i ett kort, en liten bricka eller ett armband – kan gästerna komma och gå som de vill. De slipper krånglet med nycklar och kan öppna dörren bara genom att föra RFID-taggen över en läsare. För det mesta är det inte ens nödvändigt att ta ut kortet eller märket ur plånboken eller väskan.  

Detta innebär klara fördelar i form av ökad bekvämlighet för gästerna, men hotellen kan ha ytterligare nytta av en RFID-lösning. Eftersom RFID-lösningarna är programmerbara kan hotellen snabbt och enkelt ändra olika behörigheter. En anställd kan till exempel endast få tillträde till rummen på en viss våning. Om en gäst ger sig av utan att lämna tillbaka kortet med RFID-taggen kan det inaktiveras. Slitaget och underhållskostnaderna minskar genom att systemet är beröringsfritt.  

Säkerhetsfunktionerna kan utökas till med RFID-sensorer nära viktiga områden som entréer, personalutrymmen och hissar. Sensorerna skulle automatiskt kunna öppna dörrar när en person med rätt behörighet på sin en tagg närmar sig, och förhindra dörröppning om rätt tagg saknas. Lam säger att det dock finns vissa hinder med sådana lösningar.

– Passiva UHF RFID-transpondrar till lägre kostnad kan inte läsas på ett tillförlitligt sätt när de bärs av personer. Med aktiva RFID-transpondrar fungerar det däremot mycket bra, men de kostar runt 20 USD per styck, säger han.  

Kostnaderna kan därför bli alltför höga för ett stort hotell som behöver flera hundra transpondrar till personal och gäster, och dessutom måste ha transpondrar i reserv. En starkare signal kan dessutom underlätta för hackare att göra intrång och hämta data. Långsdistanstranspondrar är endast värda sitt pris när de ger mervärde. (Se artikeln Simma lugnt)  

Som ni behagar
Hotellen kan trots allt lockas att göra denna investering med tanke på det potentiellt högre skydd som RFID kan ge. Eventuellt kanske man begränsar det till att återkommande gäster får en egen RFID-tagg så att de kan checka in och ut på egen hand i en särskild automat. (Den här typen av tjänst erbjuds för närvarande på Millennium & Copthorne Internationals hotell i Asien, i samarbete med RHyMES.) Med hjälp av RFID kan personalen identifiera gästerna och hälsa dem välkomna med deras namn samt snabbt ta fram uppgifter om deras preferenser.  

– Det finns legendariska hotell i Bangkok där man har sådan koll på gästernas vanor att man serverar deras favoritdrinkar, till exempel Bloody Mary, som välkomstdrink istället för den vanliga tropiska fruktdrinken, säger Lam. Han tillägger att RFID ger hotellpersonalen möjlighet att visa samma gästfrihet åt besökare som inte bor där så ofta.  

En del människor kan naturligtvis uppfatta service av det här slaget som påträngande, till och med integritetskränkande. Enligt Lam är denna reaktion vanligare i Europa och Nordamerika, där man hyser större misstänksamhet mot RFID och spårning.

Servicen är alltid valfri och de som använder RFID-taggarna kan välja att begränsa åtkomsten till uppgifterna med ett enkelt RF-skydd runt taggen. Då blockeras uppgifterna tills innehavaren tar bort skyddet.

* Anger obligatoriskt fält


Comment

You must be logged in to post a comment.