Mänsklig beröring

Jamie och Adam har varit i farten igen. I ett avsnitt av MythBusters på kanalen National Geographic lyckades de två tekniskt kunniga programledarna lura ett fingeravtryckslås. De stal ett fingeravtryck från den behöriga användaren och kopierade det sedan till latex, ballistisk gel och kopieringspapper. Allt de behövde göra för att kopiorna skulle fungera var att slicka på dem för att överlista låsets säkerhetsmekanismer. I bloggvärlden florerade det mängder av bitska kommentarer under en lång tid efter programmet – kommentarer som ”Otroligt, två killar som bara kasserar forskning för miljontals dollar hur enkelt som helst”.

Men är det verkligen så illa? Professor Stephanie Schuckers på Clarkson University är känd för att skoja med biometriska system på bekostnad av bland annat det amerikanska inrikessäkerhetsdepartementet. Man skulle kunna tro att hon står på bloggarnas sida, men hon säger att man måste ställa tekniken i relation till säkerhetsbehovet.
– Vilken säkerhet har vi i dag? Mest nycklar. Kan biometrin erbjuda den säkerhet som krävs i ett typiskt bostadsområde? Ja, det är lika säkert som nycklar, och dessutom smidigare, säger hon.  

Det tog killarna i MythBusters tre dagar att skaffa sina kopierade fingeravtryck, och de hade hjälp av en person som kunde stjäla ett original. Enligt Stephanie är något sådant inte speciellt lätt att åstadkomma.
– Det är klart att man kan förfalska ett fingeravtryck, men man måste se på säkerhetssystemet i förhållande till sårbarheten. Man kan ju till exempel lämna nycklarna på hallbänken medan man går på toaletten.  

Ge det lite tid
Men marknaden verkar inte riktigt redo för biometri i bostäder ännu. Ronny Belin, affärsutvecklingschef på ASSA ABLOYs sydkoreanska dotterbolag iRevo, har forskat kring nordiska konsumenters önskemål, och han har kommit fram till att biometriska lås ligger längst ner på listan över konsumenternas önskemål gällande lås till bostäder.
– Folk frågar alltid om det, säger han.
– De säger ”När kommer man att kunna låsa upp dörren bara genom att visa sitt fingeravtryck?”, men det är mest på skoj än så länge. Alla går och väntar.  

Paul Everett på IMS Research, som har tagit fram rapporter om marknaden för elektronisk passerkontrollutrustning, säger att efterfrågan på biometri fortfarande är låg.
– Kunderna är fortfarande mer intresserade av andra elektroniska system, säger han.
– Man kan till exempel använda kort för att ta sig in i parkeringsgaraget, huset och lägenheten.  

Erik Hellquist, Market Intelligence Manager på ASSA ABLOY, säger att folk fortfarande tvivlar på biometrisk säkerhet:
– De undrar om tekniken kan manipuleras, vad som händer om systemet inte känner igen fingeravtrycket och om dörren verkligen låses när man går ut. Men han påpekar att en stor amerikansk aktör precis har lanserat ett fingeravtryckslås.
– Tidigare var det mest en innepryl för tekniknördar, men nu har tekniken börjat bli lite mer allmänt accepterad, säger han.  

Exklusiv lösning
I Sydkorea har iRevo lanserat ett digitalt dörrlås baserat på fingeravtrycksteknik, för att utöka sitt kortbaserade sortiment. Nam Khyung-Ah, chef för iRevos globala försäljningsavdelning, säger:
– Även om den koreanska marknaden ligger långt fram vad gäller högteknologi, så är koreanerna tveksamma till att börja använda fingeravtryckssystem. iRevo marknadsför produkterna till företag som bygger lägenheter i den exklusivare klassen.
– Byggföretagen vill ha ett försäljningsargument, och vi tycker att fingeravtryckslåsen erbjuder en viss finess, säger Nam. I Kina kan marknaden möjligtvis vara lite mer öppen, eftersom flera stora lokala aktörer har lanserat fingeravtryckslås i mellanprisklassen.
– Det kan hjälpa till att dra uppmärksamhet till produkten, säger hon.  

Men hon är noga med att påpeka att avläsningsmetoden som används av iRevos lås är mycket pålitligare än den optiska läsare som används på liknande lås i lägre prisklasser (inklusive låset som öppnades av MythBusters-killarna).
– Vår läsare är baserad på teknik från det koreanska företaget Suprema, säger hon.
– De tillverkar även optiska läsare, men vi valde deras termiska fingeravtrycksläsare, eftersom vi tyckte att den var bättre.
I stället för att bara placera fingret på läsaren (och riskera att lämna ett tydligt fingeravtryck som någon kan stjäla), kräver denna fingeravtrycksläsare att man drar fingret uppifrån och ner. – Den identifierar fingeravtrycket bit för bit, och det är så gott som omöjligt att kopiera hela avtrycket.  

Målgruppsanpassning
Nackdelen är att det är lite svårare att göra rätt, och Ronny Belin på iRevo medger att fingeravtryckslås inte passar alla. En familj bestående av en hemmafru med nedslitna fingeravtryck efter många års städande, en bilmekaniker med oljiga händer och ett otåligt barn som inte kan lära sig rätt fingerrörelse, är förmodligen inte den ideala målgruppen.
– Man måste testa innan man bestämmer sig, säger han. Och man måste ha ett backupsystem – annars kan ett djupt sår i fingret göra att man blir utelåst från sitt hem under en lång tid. Men för många människor kan det vara en bra lösning.

– På film har man länge använt sig av fingeravtryck för att ta sig in i känsliga byggnader som Vita Huset, så vi förknippar automatiskt denna teknik med hög säkerhet, säger Ronny. Men genombrottet inom bostadssegmentet kommer att ske tack vare den höga komforten. Visst, man kan lika gärna använda ett lås med pinkod om man vill ta en joggingtur utan att behöva bära med sig nyckel, men biometriska lås är både säkrare och smidigare.

* Anger obligatoriskt fält


Comment

You must be logged in to post a comment.