Lås upp med en knapptryckning

De flesta människor skulle inte kunna tänka sig att byta sina fjärrstyrda bilnycklar mot vanliga, men hur många bostadsägare har uppgraderat sina husnycklar till samma säkerhets- och komfortnivå?

Fjärrstyrda lås för bostäder är relativt ovanligt förekommande i Europa och på många andra platser, men ganska vanligt i länder som Sydafrika, USA och Korea. Magnus Eriksson, produktchef för elektromekaniska lås på ASSA, säger att detta delvis beror på att det är vanligare med ”gated communities” (inhägnade och bevakade bostadsområden) i dessa länder.
– I Sydafrika använder man till exempel fjärrkontroller för att öppna både ytterdörren, garagedörren och porten till inhägnaden kring villan eller lägenhetskomplexet.  

Han tillägger att det är mycket smidigare för fastighetsskötarna i ett ”gated community” att använda elektroniska nycklar i stället för mekaniska – och dessutom billigare.
– Om man tappar en elektronisk nyckel är det bara att radera koden och utfärda en ny, förklarar Magnus.  

Många fördelar
Elektromekaniska lås kan ge samma flexibilitet och komfort för bostäder som inte ligger i ”gated communities”, vilket några pionjärer i Australien och Sverige har upptäckt.  

I en undersökning som ASSA ABLOY gjort, med bostadsägare som har installerat elektromekaniska lås, svarade många att de tycker det är suveränt att slippa krånglet med nycklar.  

– Jag gillar fjärrkontrollfunktionen. Det är så smidigt – man bara trycker på knappen när man går från bilen till dörren, sa en användare. En annan tillade:
– Det är så praktiskt – jag bara öppnar [dörren], och så springer barnen in.  

Ökad säkerhet är en annan stor fördel som några användare påpekade. De uppgav att de låser sina hem oftare nu än vad de gjorde innan installationen.     Användarna gillar också låsets panikfunktion, som gör att man alltid kan öppna dörren med det invändiga handtaget.
– Om det börjar brinna kan man alltid ta sig ut, sa en av deltagarna i undersökningen.  

Ett välkomnande pip
För Ann Olving, en svensk konsument som har haft ett elektromekaniskt lås i sitt hus i nästan ett år, är utrymningsfunktionen bara en av många fördelar jämfört med vanliga lås.
– Jag tycker det är bra att man kan öppna den låsta dörren bara genom att trycka ner handtaget med en hand, och jag tycker det är smidigt att trycka på en knapp för att öppna dörren när jag har väskor eller andra saker i händerna. Det är enklare att låsa och låsa upp dörren än det var med vårt gamla lås, och om man glömmer att stänga dörren hörs en signal, och det är bra, säger hon.  

Det enda problemet som hon har stött på med sitt elektromekaniska lås är att batterierna behöver bytas ut efter sex månader.  

Gillar Ann det elektromekaniska låset så mycket att hon kan rekommendera det till andra?
– Jag har redan rekommenderat det till andra, säger hon.
– Folk som kommer och hälsar på blir nyfikna, och de reagerar faktiskt på att vi har ett annorlunda lås. Tidigare var det aldrig någon som tänkte på vad vi hade för slags lås.

* Anger obligatoriskt fält


Comment

You must be logged in to post a comment.