Lamporna lyser trots att ingen är hemma
Ett smart hus vet alltid vad som ska göras.
Precis som flygande bilar har smarta hus och byggnader alltid varit en dröm för mänskligheten och en symbol framtiden. I ett avsnitt av TV-serien Columbo från 1975 jagar den berömde detektiven en skurk som bara behöver klappa med händerna för att öppna och stänga dörrar eller slå på och av lamporna.
Ungefär 25 år senare, vid millennieskiftet, arbetade företag i mobilkommunikationsbranschen med större, smartare och mer övergripande husprojekt där husägaren kunde kontrollera belysningen genom att skicka SMS till en mottagare i huset. Idag är det smarta huset inte längre någon dröm – och fjärrstyrning kan till och med ske via Twitter.
En färsk studie visar att den globala marknaden för smarta hem kommer att uppgå till 13,4 miljarder dollar 2014, vilket innebär en årlig tillväxt på 16,5 procent mellan 2009 och 2014.
Enligt CEA (Consumer Electronics Association) äger över hälften av alla amerikanska hushåll en bärbar dator och över en fjärdedel äger en smartphone. Företag som tillverkar programvara för att fjärrstyra hem har naturligtvis inte varit sena med att utveckla sina produkter så att de ska vara kompatibla med dessa verktyg.
”Nu kan kunderna kontrollera alla system i sina hem, oavsett om de är hemma eller bortresta. Resultatet är en smart kontrollstyrning i realtid av i stort sett alla system i hemmet. Målet med ett sammankopplat nät är att skapa ett smartare och energisnålare hem som skräddarsys för att passa husägarens livsstil” står det i CEA:s rapport.
Smarta nätverk
Den bästa och smartaste byggnaden, oavsett om den är för privat eller offentligt bruk, är förstås den som inte behöver styras över huvud taget – inte ens med fjärrstyrning. En sådan byggnad kan istället kombinera och analysera den information som den har tillgång till och utföra de åtgärder som är nödvändiga. Alldeles på egen hand.
Och utvecklingen är nästan där.
Så kallade ”smarta mätare” har redan installerats runtom i världen och kan utgöra grunden för ett trådlöst meshnätverk i byggnader.
När infrastrukturen är på plats kan den även användas för att styra lås och andra enheter som använder samma ZigBee-nätverk.
Orion från VingCard Elsafe, ett av ASSA ABLOYs bolag, är ett energistyrningssystem med komplett trådlös online-funktion och ett nätverk som antingen kan fungera separat eller sammankopplat med trådlösa, elektroniska online-lås från VingCard.
Orions system för hotell inkluderar en termostat, en rörelsesensor och ett lås som i kombination gör det möjligt för systemet att avgöra huruvida hotellrummet används eller ej. När dörren låses upp och öppnas återställs termostaten till det förinställda läget.
– Om man vill ha ett eget nätverk hemma måste man ha en gateway som kan kommunicera med alla verktyg. Vi ville skapa en plattform som kunde kopplas till allt, inklusive säkerhetssystemet, säger Paul Nagel, vice vd för affärsområdet Energy Systems på det amerikanska företaget Control4 som tillhandahåller styrsystem för hem.
Control4 har skapat ett styrsystem för nätverk som kan koppla samman 7 000 olika elektroniska kundverktyg med hjälp av olika protokoll som till exempel Ethernet, ZigBee, seriella portar och IR-kommunikation.
– En del företag kopplar bara ett antal termostater och styrenheter till den smarta mätaren, utan att koppla in någon central ”hjärna” som representerar kundens önskningar om hur mätaren ska reagera när den tar emot signaler om pris eller belastning från de olika företagen som levererar allmännyttiga tjänster. Vi delar inte den filosofin utan värdesätter kundens valfrihet, säger Paul Nagel.
– Det finns ett antal teknologier som kan avgöra om någon befinner sig i byggnaden, inte bara genom att en dörr öppnas eller en timer slås på. Ett sätt kan vara att systemet kan känna av att det inte finns några mobiltelefoner i byggnaden. Vi vill använda all information för att kunna underlätta för våra kunder att fatta bättre beslut som rör energihanteringen, tillägger Paul Nagel.
Möjlighet att spara pengar – och en fråga om integritet
Enligt Paul Nagel är energiförbrukningen en av anledningarna till att man ska arbeta för att ta fram nya lösningar – det kan både spara pengar och sänka koldioxidutsläppen.
– Genom att investera i ett smart elnät har människor blivit medvetna om sin elförbrukning och de har bättre kontroll över sina elräkningar. De blir dessutom mer medvetna om det koldioxidutsläpp som deras energiförbrukning bidrar till, även om allt förstås måste vara användarvänligt, säger Paul Nagel.
Smarta mätare kan även bidra till att sänka kostnaderna för företagen som levererar allmännyttiga tjänster eftersom de inte behöver skicka ut personal för att läsa av elmätare. Det bidrar även till att minska antalet frågor som rör räkningarna till företagens kundservice.
– Integriteten är en stor utmaning. Systemet kommer troligtvis att samla in mycket information om våra kunder, berättade Trevor Niblock, säkerhetschef för British Gas och ansvarig för deras smarta mätare, för tidskriften SC Magazine UK.
Man ska emellertid komma ihåg att attacker mot systemet kan leda till omfattande driftsstörningar.
Lyckligtvis är företagen medvetna om problemen och medger att de behöver kraftfulla säkerhetsstrategier. Undersökningen Business Strategy: Smart Grid Security som IDC Energy Insights lät göra visar att 75 % av de som svarat anser att säkerhetsinvesteringar har högsta prioritet.
Smart.
Av Risto Pakarinen