Koreas digitala revolution

– Klockan är tio minuter och tio sekunder över fyra. Pip, pip, pip. Klockan är … ”Den talande klockan”, som engelsmännen kallar den, har funnits i åratal. Nu kan man köpa ett talande lås – GATEMAN Silky II, tillverkat av ASSA ABLOYs sydkoreanska dotterbolag iRevo. Låset är ett exempel på alla nya idéer för digitala lås.

Ronny Belin, affärsutvecklingschef för digitala lås, Europa, Mellanöstern och Afrika, säger att talet är en praktisk funktion som till exempel vägleder dig genom installationsprocessen: ‘Om du vill godkänna en ny användare, tryck 1’.
– Det handlar inte om ett samtal – låset läser upp en meny, och man svarar genom att trycka på olika knappar, på samma sätt som med en telefon.  

– Det är betydligt smidigare än att följa manualen, eller läsa instruktioner på en pytteliten LCD-skärm, tillägger Belin. Dessutom är det trevligare med en mänsklig röst än bara pip.
Röstkommandona kan också hantera undantag. Om du till exempel har inaktiverat knappsatsen på kvällen, och någon försöker trixa med låset, kan följande meddelande spelas upp: ”Knappsatsen är inaktiverad”.  

Låset kanske skulle säga “Ge dig av!” – det skulle nog skrämma bort inkräktaren.

Coola koreaner
Belin har en dröm om att få Julia Roberts eller George Clooney att läsa in låsets meddelanden.
– Att få höra deras röster skulle kunna vara en ny, häftig anledning till att köpa ett nytt lås till entrédörren, säger han.  

Eun-mee Kim, professor i kommunikationsvetenskap på Yonsei University i Seoul, blev eld och lågor när hon fick höra talas om det talande låset.  

Hennes reaktion är typisk för koreaner. Men varför älskar man digital teknologi så i Korea? Landet har världsrekord när det gäller digitala lås till hemmet – vartannat bostadslås är digitalt. Professor Kim har själv ett sådant.  

Hon ger flera förklaringar till detta:
– I Sydkorea symboliserar digitala produkter en avancerad livsstil, säger hon. Korea har förvisso ett ärorikt förflutet, men befolkningen värdesätter toppmoderna produkter över allt annat.  

Ruckar på reglerna
Hon tror att entusiasmen för digital teknologi beror på myndigheternas insatser för att främja Internet och mobiltelefoni. Hon menar bland annat att mobiltelefonerna har gjort det möjligt för unga människor att kringgå konfucianismens hierarkiska regler, som innebär att de unga ska underordna sig.
– Mobiltelefonen blev ett verktyg för att bryta mot reglerna, säger hon.

Myndigheterna har dragit bredband till de mest avlägsna platserna i landet och uppmuntrar alla att lära sig använda Internet.
– När folk har blivit hemmastadda med den moderna teknologin har de börjat värdesätta IT och se tekniken som oumbärlig, säger hon.  

Men det finns också mer specifika skäl till varför koreaner älskar digitala lås.
– Många mammor förvärvsarbetar, och de har hemhjälp och barnflickor som passar barnen, förklarar hon. Det är enklare att ge en PIN-kod till dem som passar barnen än en nyckel. Det är också vanligt att mor- och farföräldrarna tittar förbi för att ge en present till barnbarnen. Samma sak där – det är enklare att ge dem koden.

Minne för bilder
Tre studenter från Hongik University i Seoul står för en annan fyndig uppfinning för låsbranschen som presenterades på årets populära tyska teknikmässa, CeBIT. Den nya produkten förevisades i montern för German Industrie Forum Design. Också denna lösning är lämplig för besökande mor- och farföräldrar, och i ännu högre grad för barn som kommer hem från skolan.  

Studenterna har uppfunnit systemet Storykeeper – istället för en PIN-kod ska man komma ihåg en historia som man berättar genom att trycka på knappar med bilder på en knappsats.  

– Vi valde att använda vardagliga bilder, säger Min Su Kim, en av upphovsmännen. Vilka bilder som ska visas kan man välja när man installerar låset.  

Historien som man skulle berätta på CeBIT var ”Hemma hos mig är jag mycket glad eftersom min älskade mamma har gjort en smarrig munk till mig.” Orden i kursiv stil motsvarar bilderna man ska trycka på.  

ASSA ABLOY drar också nytta av iRevos expertis inom digitala lås, och kommer senare under året att lansera en modell under varumärket Yale. Eftersom digitala lås har fått ett sådant genomslag i Korea satsar låstillverkarna mycket på forskning och utveckling.  

IRevos låsförsäljning bygger delvis på att låsen är väl synliga på dörren och visar att ägaren håller sig up-to-date. Kim Eun-mee tror dock inte att detta är skälet.
– Jag tror inte det rör sig om skrytkonsumtion, säger hon. Folk tror verkligen på att digitala lås ger ett bättre skydd för deras bostäder.  

* Anger obligatoriskt fält


Comment

You must be logged in to post a comment.