Kontroll i hemmet

Framtidsdrömmen om ett “intelligent” hus är nästan lika populär som den om en flygande bil. Vem vill inte ha ett hus där belysningen regleras beroende på dagsljuset? io-homecontrol är en allians av företag som strävar efter just detta – och mycket mer.

Vid sekelskiftet var det flera företag – främst IT- och mobiltelefonföretag – som slog sig för bröstet och predikade om en revolution på bostadsfronten.  

Jean-Luc Guillaume, som är vd för io-homecontrol, har varit med ända från början.
– Jag jobbade på Somfy på den tiden, och en av mina uppgifter var att försöka utveckla hemkontroll till ett massmarknadssegment. Vi gjorde fältstudier och kom fram till att det krävdes en allians, eftersom alla behov inte kunde täckas av ett enda företag, säger han.  

Gemensamt protokoll
Sedan 2002 har ledande företag inom byggbranschen samarbetat för att marknadsföra och utveckla ett unikt protokoll som kan användas gemensamt för olika komponenter, och därmed styra flera olika funktioner i hemmet. Resultatet av deras arbete är en allians mellan ASSA ABLOY, Honeywell Heating, Honeywell Security, Hörmann (automatiska garageportar), Somfy (motorer och styrsystem för invändiga sol- och insynsskydd) och VELUX (takfönster, jalusier, solcellssystem), ett starkt marknadsföringssamarbete i flera europeiska länder, samt själva protokollet: tvåvägskommunikation på frekvensen 868–870 MHz.  

De allierade företagen täcker för närvarande de viktigaste funktionerna i hemmet. Men för att protokollet verkligen ska bli standard krävs det att fler företag ansluter sig. Alliansen vill med andra ord ha fler medlemmar, och man siktar på att dra till sig många fler byggproduktstillverkare under 2008 och 2009.
– Alla företag måste acceptera att även deras konkurrenter kan komma att gå med i alliansen, säger Jean-Luc.  

Smarta funktioner
Det tekniska systemet har många olika praktiska och smarta funktioner, till exempel ”God morgon”, som öppnar persiennerna i sovrummet lite grann, och eventuella persienner i kök och badrum helt, för att släppa in ljuset. Dessutom höjs värmen snabbt i kök och badrum.

”Semester”-funktionerna ser till att värmen sänks och att alla dörrar, fönster och insynsskydd är låsta. Husägaren kan få det att se ut som om någon är hemma, genom att lampor tänds och insynsskydd öppnas och stängs.  

En av svårigheterna med hemkontroll är säkerheten och det faktum att varje enhet har olika behov. Enligt Jean-Luc implementeras andra tekniker med svarta lådor, som inte kan informera användaren om den verkliga statusen hos produkterna de kontrollerar. En av de unika fördelarna med io-homecontrol är att tekniken är inbyggd i produkterna.  

Io-homecontrol har också en snabbare reaktionstid än andra system.
– Ta till exempel inställningen för ”semester”. Då krävs låsning av ytterdörr, fönster och insynsskydd samt sänkning av belysning och värme. Med andra system tar detta mellan tio och tjugo sekunder. Med io-homecontrol är det viktigt med snabb feedback, och detta tar bara någon sekund, säger Jean-Luc.  

Comment

You must be logged in to post a comment.