Kommunicera med kroppen

Kan du tänka dig att låsa eller låsa upp dörren bara genom att röra vid dörrhandtaget? Eller att kunna skriva ut ett dokument bara genom att lägga en hand på skrivaren och den andra på din bärbara dator? Det kanske låter som science fiction, men det är faktiskt fullt möjligt tack vare en ny teknologi för närfältskommunikation som heter RedTacton. RedTacton utvecklades 2005 av det japanska företaget NTT (Nippon Telephone & Telegraph), och denna innovation tar trådlös kommunikation ett steg längre genom att ersätta radiovågorna som används för överföring via Bluetooth, IR och liknande teknologier, med människokroppens elektriska fält.

Enligt NTT kan man med hjälp av den nya teknologin nu börja utveckla konceptet Human Area Networking (HAN) på allvar, ett nätverk där kommunikationen sker via RedTacton-sändtagare (sändare och mottagare) som finns inbyggda i apparater som datorer och kameror samt i taggar som bärs i exempelvis användarens ficka. Förbindelsen upprättas inte förrän användaren vidrör de två olika RedTacton-kompatibla enheterna, till exempel en bärbar dator och en skrivare. NTT, som beskriver RedTacton som en ”intuitiv och naturlig” teknologi, hävdar att man kan använda vilken kroppsrörelse som helst – vidröra, greppa, sitta, gå eller trampa – för att låsa eller låsa upp dörrar, starta eller stoppa maskiner och få tillgång till data.

Automatisk identifiering
Inom säkerhetsbranschen banar RedTacton-teknologin vägen för en ny generation passersystem. Här krävs inte längre några fjärrkontroller eller passerkort, och inte heller några radiovågor som kan manipuleras. Informationen överförs med hjälp av en förbindelse som upprättas mellan kroppen hos den person som bär ett RedTacton-kort och en RedTacton-sändtagare som finns installerad i exempelvis ett dörrhandtag eller i golvet. Personen identifieras automatiskt när han eller hon vidrör dörrhandtaget eller går över golvet, och förbindelsen upphör när människokroppen och sändtagaren separeras fysiskt.

NTT och Hitachi har tillsammans utvecklat ett RedTacton-system för identifiering av människor. Systemet är konstruerat för att användas i olika säkerhetsapplikationer och omfattar bland annat ett RedTacton-utrustat dörrhandtag som har tagits fram av ett låsföretag.

Dessutom håller det franska säkerhetsbolaget Vachette för närvarande på att utveckla ett trådlöst säkerhets- och kontrollsystem för privatbostäder, där RedTacton skulle kunna tillföra en extra dimension av komfort och användarvänlighet för husägaren. Christian Pont, teknisk direktör på Vachette, förklarar:

– Våra inledande tester visar att RedTacton skulle fungera utmärkt i motordrivna dörrlås. När man går hemifrån räcker det att man vidrör dörrhandtaget för att låsa dörren. Man behöver varken trycka på några knappar eller använda en fjärrkontroll.

Överföring via kroppens utsida
I stället för radiovågor använder RedTacton en elektro-optisk kristall som omvandlar elektriciteten till data och upprättar tvåvägskommunikation via människokroppen med en överföringshastighet på upp till 10 megabit per sekund. Det kan låta lite skrämmande att använda sin egen kropp som kommunikationsenhet, men NTT hävdar att överföringen inte sker under huden utan på kroppens utsida, och användaren utsätts inte för mer ström än när man talar i mobiltelefon. Dessutom är sändtagaren täckt med ett isolerande material.

En annan fördel med RedTacton – jämfört med överföringsmetoder som använder radiovågor – är, enligt NTT, att överföringshastigheten inte försämras på tätbefolkade platser där många människor kommunicerar på samma gång. RedTacton sägs dessutom vara väldigt användbart för system med automatiska portar, biometriska fingeravtrycksläsare, immersion-detection sensors eller annan säkerhetsutrustning.

RedTacton erbjuder också ett stort antal funktioner som kan vara användbara även för hemmabruk. Man kan till exempel föra över bilder från sin kamera bara genom att lägga handen på datorn när kameran hänger runt halsen. Och eftersom data kan överföras från en människokropp till en annan kan man också byta elektroniska visitkort bara genom att skaka hand, byta musikfiler genom att dansa tryckare eller byta telefonnummer genom att kyssas.

Ordet ’kroppsspråk’ har just fått en helt ny innebörd.

* Anger obligatoriskt fält


Comment

You must be logged in to post a comment.