Ingenting är omöjligt med NFC

Nya, innovativa applikationer inom NFC (Near Field Communication, närfältskommunikation) prisades vid den första NFC-tävlingen i Europa, och bidragen visade att det inte finns några begränsningar för den nya tekniken.

Tävlingen Touching the Future, med temat ”simplicity of touch” och målsättningen att främja innovativa europeiska NFC-applikationer, omfattade 53 deltagare från 13 länder.  Tävlingen, som gick av stapeln i Monaco den 27 april, var ett samarbete mellan den ideella branschorganisationen NFC Forum och projektet SmartTouch.

 

– Vi ville att Touching the Future skulle tänja på gränserna, säger Gerhard Romen, vice ordförande i NFC Forum.

– Vi ville gå ett steg längre, och se vad som är möjligt, i stället för att bara titta på vad som finns på marknaden i dagsläget.

 

NFC använder trådlös teknik på mycket nära håll, i mobiltelefoner, datorer och annan elektronisk utrustning. Två kompatibla NFC-enheter kan kommunicera när de placeras några centimeter ifrån varandra eller när de vidrör varandra.

I Touching the Future fanns två tävlingsgrupper – grupp A för NFC-tjänster som redan existerar i Europa, och grupp B för förslag på framtida NFC-lösningar.

 

Vinnarna


Sonja Leskinen och hennes lagkamrater Tapio Matinmikko och Vili Törmänen, från VTT (en finsk forskningsorganisation), tog hem förstapriset i grupp B för det revolutionerande projektet ”Seeingeyephone”.

 

– Det var så många deltagare med så många fantastiska idéer. Vi är mycket glada över segern, säger Sonja Leskinen. ”Seeingeyephone” har skapats för att hjälpa blinda och synskadade att handla i livsmedelsaffärer. En NFC-tagg med information om butikens varor, till exempel pris och näringsdeklaration, placeras på hyllkanten intill den aktuella produkten. Kunden håller sedan helt enkelt sin NFC-mobil mot taggen, och telefonen kan då läsa upp informationen i form av ett röstmeddelande.

Systemet ”Seeingeyephone” utvecklades av VTT-medarbetaren Tapio Matinmikki för två år sedan, då tekniken för denna applikation ännu inte existerade. Inspirationen fick han från sin synskadade bror.

 

– Tävlingen Touching the Future var, i och med framtidstemat, ett idealiskt forum för att presentera konceptet, förklarar Sonja Leskinen.

– Idag finns den teknik som krävs för att förverkliga projektet ”Seeingeyephone”, säger hon.

 

Hjälp för hemvårdspersonal


Förstapristagaren i grupp A var holländska Nedap NV Healthcare för systemet iO TouchPro. Systemet, som redan används av 6 000 vårdanställda i Europa, gör att man slipper pappersarbete och sparar tid tack vare automatiska processer för registrering och överföring av vårdpersonalens tjänster. Systemet består av en NFC-kompatibel Nokia 3220 mobiltelefon och Nedaps programvara iO.

 

Rob Schuurman presenterade Nedaps lösning:

– Med iO TouchPro behöver vårdpersonalen bara vidröra patientens chipkort med sin telefon när han eller hon kommer in genom dörren, säger Rob Schuurman.

– På så sätt registreras ankomsttiden i vår centrala databas, och information om den aktuella patienten skickas till vårdaren.

 

Flera säkerhetsfunktioner fanns också med i tävlingens båda startfält, bland annat ytterligare ett bidrag från Nedap, iO open, som gör att vårdpersonal kan ta sig in i patienternas hem vid en nödsituation, och applikationen Vacant Property NFC från Over-C UK, Ltd.

 

Säkra säkerhetsvakter


Applikationen Vacant Property använder NFC-taggar som är utplacerade i folktomma lokaler. Med hjälp av taggarna kan säkerhetsvakter ange sin position och samtidigt kontrollera hur lång tid det tar att ta sig från punkt A till punkt B och C.

 

– Timingen är viktig. Om en viss tid passerar utan att vakten ger sig till känna, vet man direkt att det har uppstått ett problem, förklarar Gerhard Romen.

 

Totalt 10 vinnare, varav åtta andrapristagare, tog hem priser i tävlingen Touching the Future.

– Alla vinnarna har bidragit med nya funktioner för NFC, säger Gerhard Romen.

– Honnörsorden för NFC är enkelhet och komfort för användaren. Men dessa applikationer har visat att ingenting är omöjligt, och vi kommer att få se mycket mer av den här tekniken framöver.

* Anger obligatoriskt fält


Comment

You must be logged in to post a comment.