Hem säkra hem
Ökad integrering, fler programvaror och fjärrövervakning är några av trenderna inom hemsäkerhet just nu. Men det finns aktörer som efterfrågar en mer helhetsbaserad strategi som inte bara handlar om teknologi.
Förr i tiden var det enkelt att göra hemmet säkert – man satte bara ett stort lås på dörren och var noga med att inte röka i sängen. Men alltmer avancerad och integrerad teknologi innebär att hemsäkerhet nu omfattar hela huset och alla dess funktioner.
Robert Dodge, VD på säkerhetsbolaget Pinkerton Corporate Risk Management, påpekar att övervakningskameror som identifierar inkräktare dessutom kan identifiera potentiella säkerhetsrisker som rök eller fallolyckor. Intelligenta analysprogram som kan identifiera återkommande mönster ingår allt oftare i säkerhetslösningarna.
Ökad systemintegrering
Paul Williams arbetar som chef för säkerhets- och kommunikationsprodukter på Control4, en global leverantör av automationssystem för privatbostäder och kommersiella byggnader. Han konstaterar att allt fler säkerhetsfunktioner byggs in i systemen och berättar att 75 procent av deras system nu har säkerhetsfunktioner som övervakningskameror eller passerkontroll.
Mycket sker automatiskt – systemet kan programmeras så att inte bara larmet går om någon bryter sig in, utan dessutom tänds all belysning i och utanför huset och musikanläggningen drar igång på full volym. Då krävs en hel del is i magen (eller dumhet) för att inbrottstjuven inte ska lägga benen på ryggen.
75 procent av deras system nu har säkerhetsfunktioner som övervakningskameror eller passerkontroll.
Men systemen fungerar bara om de är aktiverade. Williams berättar att cirka 15 procent av husägarna bara sätter på larmet om de ska resa bort en längre tid. Därför krävs det att systemen är både effektiva och användarvänliga. Som exempel nämner Williams ett kodlås med radioanslutning som, när det integreras i ett automationssystem, kan programmeras så att larmet stängs av när man låser upp dörren.
En avgörande faktor är hur teknologin integreras i system för tidig varning och incidenthantering, men enligt Dodge litar folk ofta mer på teknologin än på sig själva.
– I stället för att köpa fler kameror bör man kanske försöka utnyttja den information man redan har på ett bättre sätt, säger han.
Om du via övervakningskameran upptäcker att någon sitter i en bil utanför ditt hus kanske du bör gå ut och låtsas titta i brevlådan, för att se hur personen ser ut och kanske skriva ner bilens registreringsnummer. På så sätt kan du avgöra om personen utgör ett potentiellt hot, samtidigt som du visar att du har lagt märke till honom eller henne.
I detta fall krävs det att du är hemma, men med dagens teknologi finns det dessutom stora möjligheter till kontroll på distans. För några år sedan ringde en brittisk man som var på semester i Spanien till polisstationen i sin hemstad och bad dem åka till hans hus eftersom det pågick ett inbrott där. Han hade följt övervakningskamerorna i huset från stranden.
Övervakning via telefonen
Paul Williams på Control4 berättar att alla deras system kan övervakas och styras via smartphone-appar. I USA har systemen ofta central övervakning via säkerhetsbolag eller direktkoppling till räddningstjänsten, men detta är inte så vanligt i andra länder.
– I Kina finns det till exempel inga centralt övervakade larmsystem, så här tillämpas vanligen självövervakning. Det innebär att ett e-postmeddelande skickas till dina vänner eller grannar om det inträffar en incident i din bostad.
Men Williams säger att säkerheten ännu inte har tagit steget in i de sociala medierna: – Man kan kommunicera med systemtillverkarna via sociala medier, men man kan inte använda dem för att kontrollera systemen. Konceptet är det inget fel på, utan här är det integriteten som ställer till det. De flesta har inga problem med att lägga ut detaljer om sitt privatliv, men när det gäller bostaden är de mer restriktiva.
Med teknologin ”Internet of Things” kommunicerar olika föremål via IP-protokoll, vilket innebär att tvättmaskinen kan tala om när den har gått sönder.
Kommunikation har dock blivit en central del av modern säkerhet, och det gäller inte bara traditionella säkerhetsfrågor. Du kan dessutom kontrollera om dina tonårsbarn är ute för länge på kvällarna eller om dina gamla föräldrar har öppnat kylskåpet på morgonen. Denna typ av kommunikation utgör en del av ett heltäckande säkerhetskoncept.
– Allting blir mer och mer sammanlänkat, säger Williams. Med teknologin ”Internet of Things” kommunicerar olika föremål via IP-protokoll, vilket innebär att tvättmaskinen kan tala om när den har gått sönder.
IP-kameror blir allt viktigare, och Williams efterlyser fler molnbaserade tjänster, med moln för IP-kameror. – Då skulle bostadsägarna bara behöva installera en kamera för att få tillgång till dessa tjänster.
För integratörerna är det fortfarande ett problem att de två största kommunikationsprotokollen för hemautomation, Z-Wave och ZigBee, kräver en samverkan med Internet of Things.
– Dessa två teknologier har betytt oerhört mycket, men det finns fortfarande ett behov av ökad standardisering, säger Williams.
Av Michael Lawton