Flexibla smarta kort

Smarta kort blir allt populärare och tillverkarna experimenterar med att utveckla ny design och nya material som både ska uppfylla kundernas praktiska behov och estetiska önskemål.? ?

Smarta kort (som även kallas chipkort och ICC-kort) har samma storlek som ett kreditkort och består av chip som bearbetar data. De används i passagesystem, för identifiering, finanstjänster och på en rad andra områden.  

Form och funktion måste gå hand i hand i ett smart kort.
– I synnerhet våra banker och myndigheter tycker det är viktigt att de smarta korten är estetiskt tilltalande, säger Michelle Lehouck, chef för produktutvecklingen av smarta kort på CPI Card Group. CPI tillverkar både säkerhetskort och vanliga kort åt sina kunder. Innovativ kortdesign och mönster skyddar säkerhetskorten. Säkerhetstryck, texturering och utstansningar höjer säkerheten och försvårar förfalskningar, säger Lehouck.  

Olika former
Jack Bubany är chef för produktutvecklingen av identitetshandlingar på HID Global som formger, tillverkar och distribuerar smarta kort till myndigheter, institutioner och företag världen över. Han påpekar att så kallade smarta kort inte alltid ser ut som kort – teknologin bakom smarta kort kan utnyttjas på olika sätt beroende på vad kunden tycker är bekvämast och säkrast.  

– Till exempel tillverkar vi en typ av nyckelbrickor och etiketter, säger Bubany. Nyckelbrickorna är små, droppformade transpondrar i plast som kan hängas på en nyckelring. Etiketterna med inbyggd elektronik är självhäftande. Nyckelbrickan är ett bra komplement i miljöer där man av säkerhetsskäl inte kan ha ett kort hängande runt halsen, till exempel vid ett löpande band. Etiketten kan fästas på en mobiltelefon eller ett blankt kort för att ge access eller fungera som ID-handling under en övergångsperiod på företag som ska byta ut sina gamla kort mot smarta kort, förklarar han.  

Men det handlar inte bara om ytan när ett smart kort ska anpassas efter kundens behov.
– Formgivningen styrs alltid av kundens krav, säger Bubany. Det viktigaste är att korten är funktionella. Om man misstänker att kortet kan bli vårdslöst behandlat, till exempel om det gäller ett studentkort, kan kunden välja ett kompositmaterial – PVC och karbonatplast – som är starkare och hållbarare än vanlig PVC-plast.

Hållbarhetsprovning
På HID Globals forskningscenter i Denver utför man olika belastningstester för att avgöra kortens hållbarhet.

– Vårt mål är att korten ska ha tio års livslängd, säger Bubany. Det är vad våra kunder efterfrågar.  

– Många företag experimenterar med nya material, men PVC-kort är fortfarande de vanligaste i branschen av en rad skäl, förklarar han. PVC dominerar eftersom det är en billig plast. Det är dessutom så att skrivarna har utvecklats för att överföra bilder till just ytor av PVC. PVC absorberar bläck oerhört bra och bilden slits inte bort.

Bubany tror att PVC kommer att fortsätta dominera tills det finns ett nytt material som kan bevara grafiska bilder lika bra.  

Men många korttillverkare letar efter nya metoder och material. På CPI har man till och med lanserat ett miljövänligt “träkort”. Det biologiskt nedbrytbara Bio PVC-kortet testas för närvarande på ett belgiskt laboratorium.  

– Bio PVC är på frammarsch, säger Michelle Lehouck. Alla kort som CPI tillverkar i BioPVC® blir biologiskt nedbrytbara.
– Miljöengagemanget är fortfarande svagt i kortbranschen, men det blir allt starkare.  

Genomskinligt
Genomskinliga kort är också på modet nu, i synnerhet inom kreditkortsbranschen.
– Kortets chip och antenn syns, vilket har fångat kortinnehavarnas intresse. Det ser spännande ut och har fått kunderna att tänka mer på teknologin bakom korten, säger Lehouck.  

Genomskinliga kort ställer nya krav på formgivningen.
– Våra tillverkare försöker göra de elektroniska komponenterna mer estetiskt tilltalande – de syns ju nu, säger hon. Det handlar om att skapa ett kort som är så snyggt att det hamnar överst i plånboken.  

Bubany förutspår att framtidens smarta kort kommer att påverkas starkt av utvecklingen inom finanssektorn.
– Kreditkortsbranschen är i dag drivande i designfrågor, och passerkortens utseende kommer säkert också att förändras, säger han.

* Anger obligatoriskt fält


Comment

You must be logged in to post a comment.