CLIQ – en suverän kombination

Ett mekaniskt lås är kostnadseffektivt och kan installeras överallt utan besvär, men det har sina begränsningar. Alla som har en nyckel kan låsa upp låset när som helst. Blir någon av med sin nyckel måste hela låset bytas ut för att säkerheten ska kunna garanteras. Med ett intelligent elektroniskt låssystem, däremot, kan man begränsa tillträdet till endast vissa tider på dygnet, man kan spärra nycklar och spåra vilka som har passerat dörrarna. För detta krävs dock att låsen är strömförsörjda, och ofta att de är anslutna till ett intranät, vilket gör dem kostsamma att installera och underhålla samt svåra att anpassa till befintliga lösningar.

Lyckligtvis finns det ett tredje alternativ – CLIQ-tekniken som ASSA ABLOY lanserade redan 2002. CLIQ-tekniken innebär att konventionella låscylindrar och nycklar förses med en krypterad elektronisk kod. Det krävs inte någon elektricitet och tekniken är enkel att installera.
– Om det finns ett uttag för en cylinder kan vi placera en CLIQ-cylinder där. Cylindern är unik genom att den kombinerar mekaniska och elektroniska säkerhetsegenskaper. Det gör inget annat motsvarande lås på marknaden, säger Michael Söderberg, chef för e-cylinderplattformar på ASSA ABLOY Shared Technologies.

Ett smartare mekaniskt lås
Hur fungerar det, då? Teknikens styrka ligger i att den utnyttjar miniatyriseringen och skickligt fördelar olika komponenter mellan låscylindern och nyckeln. I CLIQ-cylinderkärnan finns både traditionella mekaniska komponenter och ett elektromekaniskt spärrelement som låser sidskenan. Spärrelementet kodas med ett flertal krypterade elektroniska koder, med hjälp av vilka programmerarna både kan ange behörigheter och spåra vilka som låst upp en dörr.
– Både den mekaniska och den elektroniska koden måste vara giltig för att man ska kunna låsa upp, förklarar Söderberg.

Nyckeln har ett batteri som räcker i två år och en integrerad krets där nyckelns unika elektroniska kod och logg lagras. Med hjälp av särskilda programmerarnycklar kan man ändra behörigheter och samla in loggar från själva låset. Nyckelns batteri förser systemet med den ström som krävs, och därför behöver man inte dra några ledningar till själva dörren – en genialisk lösning i all enkelhet.

CLIQ-tekniken ger oerhört stor flexibilitet, genom att den förenar traditionell teknik med de senaste tekniska landvinningarna. Det finns ett stort sortiment av cylindrar i olika formfaktorer som kan installeras överallt där en konventionell cylinder passar in, till och med i hänglås. Nycklarna kan användas till både CLIQ-låsen och mekaniska standardlås, och har ytterligare en stor fördel:
– Det är praktiskt taget omöjligt att kopiera en CLIQ-nyckel. Det beror på själva säkerhetssystemet, den integrerade kretsen som specialanpassats för tillämpningen och 3DES-krypteringen av uppgifter och överföring, säger Söderberg.

Naturligtvis kan CLIQ inte ha alla de funktioner som ett elektroniskt passersystem har. Administratören måste ändra behörigheter och samla in loggar från själva låset, och låsets användning kan därför inte spåras i realtid. Elektroniska passersystem är dock betydligt kostsammare att installera och underhålla, och kan inte alltid installeras i alla miljöer.

Därför är CLIQ-låsen ett utmärkt budgetalternativ för passerkontroll, och ett bra alternativ om ett elektroniskt passersystem blir för opraktiskt. Eftersom ett CLIQ-lås enkelt kan omprogrammeras om en nyckel kommer bort, kan det faktiskt bli billigare i längden än ett mekaniskt låssystem. Ett mekaniskt lås måste ju bytas ut när en nyckel har kommit bort, för att säkerheten ska kunna garanteras, och det kan bli dyrt med tiden. Och med ett mekaniskt lås kan man inte styra tillträdet som med CLIQ.

Smart, enkelt och framgångsrikt
Med tanke på den unika kombinationen av smarta egenskaper och flexibilitet är det inte förvånande att CLIQ-låsen har blivit så populära.
– Idag saluför vi CLIQ i fler än 35 länder över hela världen. Efterfrågan på den unika produkten är stor och ökar hela tiden – försäljningen har ökat med 45–50 procent årligen, säger Michael Söderberg på ASSA ABLOY.

Och dagens version av CLIQ blir inte det sista vi får se av integrationen av mekanisk och elektronisk säkerhet.
– Tekniken är fortfarande ny och under utveckling. Mycket är på gång för kunderna och för ASSA ABLOY vad gäller CLIQ, säger Söderberg.

 

* Anger obligatoriskt fält


Comment

You must be logged in to post a comment.