Checka in med mobilen

Att stå i kö efter en lång dags resa är inte vad en trött resenär ser fram emot – men med de nya elektroniska låsen som kommunicerar med mobiltelefonen kan man svepa förbi hotelldisken och gå direkt till sitt rum.

Signature RFID från VingCard kommunicerar med NFC-kompatibla mobiler, vilket gör att man kan checka in, checka ut och låsa upp hotellrumsdörren med mobilen. Hela proceduren att bo på hotell förenklas alltså.  

NFC (Near Field Communication) är en trådlös teknik för kortdistanskommunikation som mobilnätsoperatörer och mobiltillverkare just har fått upp ögonen för. Tekniken implementeras i en ny generation mobiler som snart finns i handeln. De gäster som hellre använder sin NFC-mobil behöver inte längre kort eller nyckel för att komma in på hotellrummet. De låser upp genom att helt enkelt föra mobilen över låset.

Den senaste mobiltekniken
Koderna för att få tillgång till hotellrummet förs över trådlöst via plattformen ”mifare4mobile” från NXP Semiconductors*. Enligt Pascal Metivier, VD för ASSA ABLOY Hospitality EMEA och Latin America, behöver hotell som i dag har elektroniska lås med RFID från VingCard inte byta ut dessa. Plattformen ”mifare4mobile” är nämligen bakåtkompatibel med tidigare beröringsfria system.  

– Alla som redan har system installerade kan börja utnyttja NFC och på ett säkert sätt ge tillträde till kommande gäster under hela dygnet. Tillämpningen betyder att man inte måste träffa någon personligen för att kunna ge tillträde till ett hotellrum, en bostad, ett kontor eller andra lokaler, säger han.

– Gäster och hotellägare kan ha betydligt större nytta än så av tekniken. Hotellen slipper kostnaderna med att utfärda kort, och de kan dessutom koppla förmånsprogram till NFC-telefonen och skicka marknadserbjudanden med SMS, säger Dominique Brûlé, marknadschef för Services Solutions på NXP Semiconductors.

Hotellbranschen kan utnyttja NFC-mobilerna på många sätt – bland annat kan gästerna få en vägbeskrivningen till hotellet i mobilen, med nedladdade kartor och GPS. Vägbeskrivningen kan även lämnas som ett röstmeddelande, vilket är till extra hjälp för synskadade.

Mobil med många egenskaper
Men nu när man kan göra så mycket med mobilen – betala notan, låsa upp d??rrar och för all del ringa – vad händer då om man blir av med den?  

– Det är inte lika allvarligt att bli av med mobilen som att bli av med plånboken eller handväskan. Om du tappar dina nycklar och kreditkort måste du byta ut alla lås och ringa en massa banker och företag för att spärra korten. Om du har en NFC-mobil kan du spärra rubbet bara genom ett samtal till mobiloperatören, försäkrar Metivier.  

Mobiloperatören kan också återskapa stulna eller borttappade SIM-kort åt användaren.  

Den elektroniska låslösningen är försedd med mängder av säkerhetsfunktioner som skyddar mot bedrägeri. Om till exempel ett SMS med tillträdeskoden av misstag skickas till fel mobil, eller vidarebefordras till en annan mobil, upphör den att fungera.

Säkerhetsåtgärder i alla ära, men vad händer om batteriet tar slut i mobilen?

– Även om mobilen har slut på batteri fungerar NFC i så kallat smartcard emulation mode. Du kommer in på hotellrummet även om mobilen är urladdad. Har du väl fått tillträdeskoden via SMS kan du alltid låsa upp, förklarar Metivier.

Aldrig någon risk för att bli utelåst.

*Även Inside Technologies har chip för denna tillämpning.  

Läs mer om NFC och vilken nytta säkerhetsdirektörer kan ha av tekniken i nästa nummer av The Future Lab.

* Anger obligatoriskt fält


Comment

You must be logged in to post a comment.