ASSA ABLOY Hospitality

Att utveckla mobila nycklar för hotell

Ski

ASSA ABLOY Hospitality med huvudkontor i norska Ski utvecklar hotellås, elektroniska låsprodukter, hotellrums- kassaskåp och energistyrningssystem för hotellmarknaden. Med lösningar installerade i över sju miljoner hotellrum är ASSA ABLOY Hospitality världens största leverantör av lås, kassaskåp och energistyrningssystem för hotell.

Nyligen publicerade vi en artikel om ASSA ABLOY Shared Technologies som utvecklar gemensamma produktplattformar för hela koncernen. Vi fortsätter artikelserien med att talar med Dennis Johannesson som har arbetat med att ta fram nyckellösningar för hotellbranschen under nästan tjugo år. Han har varit med på resan från traditionella, mekaniska nycklar till appar i mobiltelefonen.

Vad fick dig att söka dig till den här branschen?

– Nya lösningar för hotellås utvecklas hela tiden och det är fascinerande att vara en del av den här utvecklingen. Det är också en väldigt internationell bransch. Vi påverkas i mindre grad av ekonomiska nedgångar, eftersom de tenderar att drabba olika regioner vid olika tidpunkter – när en marknad har det tufft går affärerna lysande på en annan.

Beskriv ditt nuvarande arbete…

– Jag jobbar på FoU-avdelningen inom ASSA ABLOY Hospitality, med huvudkontor i norska Ski och en utvecklingsenhet i Landskrona, men vi har medarbetare stationerade över hela världen. Vi har också ett nära samarbete med andra ASSA ABLOY-bolag. En typisk arbetsdag pratar jag med kollegor i USA, Shanghai och Sverige. Vi är ungefär 10 personer i mitt team.

Vilka stora teknologiska genombrott har du varit med om under din karriär?

– Hotellbranschen förändrades avsevärt när hålkortssystemen lanserades. Sedan följde andra kort- baserade system och i år tar vi steget över till smart- phones.

Gästen bokar ett rum och får sedan en mobil nyckel skickad till sig via appen för att kunna öppna dörren till hotell- rummet

Hur fungerar de nya mobila nycklarna?

Bluetooth smart mobile access

Dennis Johannesson arbetade med Bluetooth-lösningar för mobila nycklar anpassade för Starwood Hotels & Resorts.

– Vi har utvecklat ett system som gör det möjligt för gästen att använda en smartphone med Bluetooth- anslutning för att låsa upp dörren till sitt hotellrum. Först ut är Starwood Hotels & Resorts, som har uppdaterat sin app med en modul de kallar Keyless. Gästen bokar ett rum och får sedan en mobil nyckel skickad till sig via appen för att kunna öppna dörren till hotellrummet. Affärsresenärer och andra hotellgäster slipper därmed köa i receptionen. För närvarande är det tio hotell som använder Starwoods app i kombination med VingCards dörrlås. I början av 2015 kommer ytter- ligare 30 000 Bluetooth-kompatibla lås att installeras på 150 Starwood-hotell.

Behövde ni rekrytera ny personal när ni arbetade med Bluetooth Smart?

Det måste krävas en bredare kompetens för att utveckla ett system med Bluetooth Smart jämfört med att utveckla nyckelkort. Var ni tvungna att söka den kunskapen utanför företaget?
– Nej, och det är det som gör ASSA ABLOY så fantastiskt. Vi har haft ett internt samarbete inom koncernen för att utveckla det här systemet.

Bluetooth-to-open-doors

Affärsresenärer slipper köa i receptionen genom att checka in med en smart telefon utrustad med Bluetooth Smart (Bluetooth Low Energy, BLE).

I utvecklingen av Android- och iOS-komponenterna samarbetade vi med ASSA ABLOY Mobile Keys. Kommunikationen mel- lan appen och systemet har utvecklats av ASSA ABLOY Mobile Keys och Shared Technologies i en plattform som heter Credential Services. Hårdvaran har utvecklats i samarbete med HID Global. Genom att samarbeta mellan olika enheter kan ASSA ABLOY snabbare skapa nya affärsmöjligheter.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Did you know? Hotel security innovator VingCard Elsafe just changed its name to ASSA ABLOY Hospitality, effective June 1, 2015. Read more here.

Visst du att… hotellsäkerhetsföretaget VingCard Elsafe nyligen ändrade namn till ASSA ABLOY Hospitality? Läs mer här.

– Det faktum att hotellbranschen förändras hela tiden. Under årens lopp har vi haft en utveckling som vi kan vara oerhört stolta över. Jag har ett fantastiskt team som finns utspritt över stora delar av världen. Trots att vi har olika kulturer i olika länder kan vi samarbeta och tillsammans utveckla riktigt bra produkter.

 

Text: Anne Margrethe Mannerfelt
Foto: Andreas Hillegren

 

 

 

Comment

You must be logged in to post a comment.